Cavusoglu se sastao s visokim predstavnikom u BiH

U okviru regionalne turneje, turski ministar vanjskih poslova je posjetio Srbiju, Sjevernu Makedoniju i Hrvatsku, a nakon posjete Bosni i Hercegovini otputovat će na Kosovo.

Šef diplomatije Turske Mevlut Cavusoglu i visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt (Anadolija)

Ministar vanjskih poslova Turkiye Mevlut Cavusoglu sastao se u petak u Sarajevu s visokim predstavnikom međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Christianom Schmidtom  i poručio da će Turska nastaviti podržavati Ured visokog predstavnika (OHR).

Schmidt je nakon sastanka kazao da Turska pruža snažnu i intenzivnu podršku za očuvanje funkcionalnosti države Bosne i Hercegovine.

“Zahvaljujem se ponovo ministru Cavusogluu na prijateljskoj posjeti i dobroj saradnji“, rekao je Schmidt, prenosi Anadolija.

Cavusoglu je zahvalio visokom predstavniku na dobrodošlici i dodao da je ovaj sastanka bio veoma koristan uoči zvaničnih sastanaka koje će imati u subotu u Sarajevu s bh. zvaničnicima.

“Od početka podržavamo OHR i u ovom kritičnom periodu Vaše liderstvo je važno i imate krucijalnu ulogu za stabilnost i mir u Bosni i Hercegovini. Mi ćemo nastaviti podržavati OHR i Vas lično, visoki predstavniče Schmidt“, rekao je Cavusoglu.

Sastanak s članovima Predsjedništva BiH

Cavusoglu se ranije u petak, na početku dvodnevne posjete Bosni i Hercegovini, sastao s reisu-l-ulemom Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Huseinom ef. Kavazovićem.

Turski ministar vanjskih poslova će kasnije u petak prisustvovati 14. promociji i dodjeli diploma diplomantima, magistrantima i doktorantima na Internacionalnom univerzitetu u Sarajevu (IUS).

Cavusglu će se u subotu sastati s ministricom vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Biserom Turković te predsjedavajućim i članom  bh. Predsjedništva, Šefikom Džaferovićem i Željkom Komšićem.

U okviru regionalne turneje, Cavusoglu je u četvrtak i petak posjetio Srbiju, Sjevernu Makedoniju i Hrvatsku, a nakon posjete Bosni i Hercegovini otputovat će na Kosovo.

Izvor: Agencije