Američki borbeni avioni F-35 sletjeli na aerodrom u Skoplju

Slijetanje ovih aviona na makedonsku teritoriju je još jedan dokaz neraskidive veze koja postoji između nas i NATO saveznika, rekla je ministrica odbrane Sjeverne Makedonije.

Prije slijetanja, borbeni avioni su preletjeli iznad aerodroma u Petrovcu, kao i iznad glavnog grada Skoplja (EPA - Ilustracija)

Borbeni avioni F-35 Nacionalne garde američke države Vermont sletjeli su prvi put na aerodrom u Skoplju.

Prije slijetanja, borbeni avioni su preletjeli iznad aerodroma u Petrovcu, kao i iznad glavnog grada Skoplja.

Dva aviona F-35, koji su u sastavu 134. borbene eskadrile Nacionalne garde Vermonta, na aerodromu je dočekala ministrica odbrane Sjeverne Makedonije Slavjanka Petrovska, prenosi Beta.

“Slijetanje ovih aviona na makedonsku teritoriju, koji predstavljaju najnapredniju tehnologiju, još jedan je dokaz neraskidive veze koja postoji između nas i NATO saveznika”, rekla je ona.

Kazala je da aerodromi u Sjevernoj Makedoniji mogu osigurati i podršku avionu F-35 za izvršavanje različitih misija i za sigurnost zračnog prostora Alijanse.

Kako je rekla Petrovska, slijetanje aviona F-35 na aerodrome u Petrovcu je najočigledniji primjer strateškog partnerstva i međusobnog povjerenja između SAD i Severne Makedonije.

Potpukovnik iz Nacionalne garde Vermonta rekao je da su dugoročna partnerstva osnova koja, kako je istakao, garantiraje kolektivnu sigurnost.

“Upravo zbog članstva Sjeverne Makedonije u NATO-u, kao saveznik možemo podijeliti sigurnost koja proizilazi iz misija patroliranja zračnim prostorom i brzog razmještanja naprednih sposobnosti na platformi F-35, kao što ste vidjeli danas”, kazao je.

Sjeverna Makedonija, dodao je, osigurava obuku i resurse za avijaciju NATO-a preko vojnog aerodroma u Petrovcu i poligona Krivolak, “koji su nam potrebni da održimo našu gotovost”.

Izvor: Agencije