Vučić sa Cavusogluom: Tursku vidimo kao snažnog partnera

Posjeta Mevluta Cavusoglua Zapadnom Balkanu dolazi u vrijeme visokih napetosti, naročito u BiH, dodatno potaknuta ruskom invazijom na Ukrajinu.

Ministar vanjskih poslova Turske Mevlut Cavusoglu i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić u Beogradu 16. juna 2022. (Anadolija)

Čelnici Srbije smjestili su saradnju njihove zemlje i Turske na historijski nivo, tokom posjete šefa Turske diplomatije Beogradu u četvrtak.

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić je tokom razgovora s Mevlutom Cavusogluom rekao da dvije zemlje imaju zajedničke ekonomske interese kao i da je za Srbiju od izuzetnog značaja saradnja na projektu izgradnje i eksploatacije Turskog toka.

Premijerka Srbije Ana Brnabić govorila je o vrlo visokom nivou saradnje dvije zemlje, uključujući i ekonomsku saradnju koja i dalje raste.

Tokom sastanka srbijanskih zvaničnika sa Cavusogluom razgovarano je i o potpisivanju sporazuma, koji će omogućiti građanima Srbije i Turske da posjećuju obje zemlje samo sa ličnim kartama, prema press službi srbijanskog predsjednika.

„Imamo zajedničke ekonomske interese i bitno nam je što Turska velikim investicijama pomaže napredak manje razvijenih delova Srbije“, rekao je Vučić i istakao da veoma cijeni lični doprinos predsjednika Turske Recepa Tayyipa Erdogana bilateralnoj saradnji i dovođenju turskih investitora u Srbiju.

Cavusogluova posjeta Zapadnom Balkanu

Sastankom sa predsjednikom Srbije turski je ministar započeo zvaničnu posjetu zemljama Zapadnog Balkana.

Nakon posjete Srbiji, Cavusoglu će posjetiti Sjevernu Makedoniju, zatim Hrvatsku, Bosnu i Hercegovinu i Kosovo.

Posjeta Cavusoglua Zapadnom Balkanu dolazi u vrijeme visokih napetosti, naročito u Bosni i Hercegovini, dodatno potaknuta ruskom invazijom na Ukrajinu od februara ove godine.

Vučić je rekao da je za Srbija očuvanje mira u regiji veoma važno, dodajući da samo intenzivna saradnja svih zemalja Zapadnog Balkana može omogućiti prosperitet i razvoj ne samo Srbije, već i svih zemalja u okruženju.

Poručio je da je infrastrukturno povezivanje ključ za još snažniji razvoj privrede i veća ulaganja, ali i za saradnju u čitavoj regiji, te da je autoput Beograd – Sarajevo najznačajniji projekat, koji će se realizovati uz finansijsku pomoć Turske.

„Od izuzetnog značaja za Srbiju je i saradnja na projektu izgradnje i eksploatacije Turskog toka, koji omogućava snabdevanje regiona prirodnim gasom, a čijom realizacijom se obezbeđuje diversifikacija pravaca i izvora snabdevanja i unapređuje sigurnost snabdevanja naših zemalja, kao i šireg regiona“, rekao je Vučić.

Izvor: Agencije