Milanović: Odugovlačenje EU uništava Bosnu i Hercegovinu

Hrvatski predsjednik apelovao je na zemlje s najvišim standardom u EU-u da malo smanje svoje standarde za zemlje koje žele u Uniju.

Evropska unija bi mogla primiti sve države Zapadnog Balkana kada bi neke države u EU-u to htjele, rekao je Milanović (Pixsell)

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović kazao je u četvrtak na Prespanskom forumu za dijalog kako bi zemlje “s najvišim standardima” u Evropskoj uniji trebale smanjiti standarde za zemlje Zapadnog Balkana koje se žele pridružiti EU-u.

“Zato što su se neke od njih našle u problemu ovih dana kada su su pokušale podnijeti zahtjev za članstvom u NATO-u, trebale bi bolje promisliti. Ne treba odugovlačiti (s proširenjem) još 20 godina”, dodao je u svom govoru, misleći pritom na Švedsku i Finsku koje blokira Turska prenijela je HIna.

Hrvatski je predsjednik “apelirao na zemlje s najvišim standardom” u Evropskoj uniji “da malo smanje svoje standarde, da ne signaliziraju permanentno kršenja”.

Kada se radi o Ukrajini i njezinom statusu kandidata u EU-u, na što neprekidno pozivaju vlasti u Kijevu, Milanović je kazao: “U redu, ja sam za to. Ali ne smijemo zaboraviti na BiH. Što nas sprečava da za BiH učinimo isto, neprestano odugovlačenje uništava tu zemlju”.

Na drugom Prespanskom forumu za dijalog u Ohridu pod nazivom “Oblikovanje budućnosti zapadnog Balkana u suvremenoj europskoj sigurnosnoj arhitekturi” sudjeluju i premijeri Sjeverne Makedonije, Srbije, Kosova i Crne Gore, predsjednici Sjeverne Makedonije i Crne Gore, ministri vanjskih poslova Turske, Grčke, Austrije, BiH, Poljske, Slovačke, kao i predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel te povjerenik za proširenje Oliver Varhelyi.

‘Srbija ide nekim svojim putem’

Milanović je istaknuo da evropske institucije nisu zapreka pristupanju zemalja zapadnog Balkana Europskoj uniji, već pojedine zemlje, među kojima je i Njemačka.

“Europska unija bi mogla primiti sve te države Zapadnog Balkana kada bi neke države u EU-u to htjele. To je samo nekoliko država koje uvijek imaju neke svoje jako visoke kriterije, koje ja cijenim. Međutim, ovo je zaista ozbiljna situacija u kojoj države ne vide nikakvu perspektivu”, kazao je kasnije novinarima Milanović.

Smatra da protivljenje proširenju ne postoji zbog ekonomskih, već zbog sigurnosnih razloga te da je srbijansko nepriznavanje Kosova jedna od prepreka proširenju.

“Ne mogu zamisliti zbog raznih političkih, socijalnih i povijesnih razloga da Srbija prizna Kosovo. Dok se to ne učini, pitanje neće biti riješeno”, kazao je Milanović.

“To je nešto na što bi se trebali koncentrirati i uputiti poruku Srbiji da odabere stranu”, dodao je Milanović koji smatra da je Srbija donijela odluku “da ide nekim svojim putem”, a ne prema članstvu u Europskoj uniji.

Milanović smatra da bi Hrvatska trebala blokirati zahtjev Finske i Švedske za članstvom u NATO-u, dok se ne promijeni izborni zakon u BiH kako bi se onemogućilo preglasavanje Hrvata.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada