Vučić: EP želi međusobno priznanje Srbije i Kosova, mi ne želimo

Evropski parlament usvojio je izvještaj u kojem se očekuje međusobno priznanja Srbije i Kosova.

Vučić: Možemo imati mišljenje (EPA)

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u povodu izvještaja Evropskog parlamenta o Srbiji, u kojem je navedeno očekivanje međusobnog priznanja Srbije i Kosova, da je to “njihova želja” a da “Srbija može imati svoje mišljenje”.

Odgovarajući na pitanja novinara poslije otvaranja dijela obilaznice oko Beograda, Vučić je za rezoluciju EP kazao da je riječ o čudnoj politici i da “neki ljudi ne poštuju vlastiti pregovarački okvir u kojem se govori o sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa Srbije i Kosova”.

“Međusobno priznanje je njihova želja, mi to ne želimo, i svako neka radi svoj posao, oni su važni, mi nismo, ali možemo imati mišljenje, može nam se”, rekao je predsjednik Srbije.

Nezavisnost Kosova

Vučić je rekao da ne spori značaj usvojenog dokumenta, ali je izrazio uvjerenje da će i “novi sastav parlamenta i nova vlada potvrditi sve što je danas priopćio”, prenosi Beta.

Nezavisnost od Srbije Kosovo je proglasilo 17. februara 2008. na vanrednoj svečanoj sjednici Skupštine Kosova.

Vlada Srbije iste je večeri donijela odluku o poništenju te deklaracije. Od tada traju napori Srbije da blokira prijem Kosova u međunarodne organizacije, u čemu ima podršku Rusije.

Izvor: Agencije