Vlada odobrila ponovnu misiju Bundeswehra u BiH

Kao razlog povratka pripadnika njemačke vojske u Bosnu i Hercegovinu navedene su ‘trajne unutrašnjopolitičke napetosti u toj zemlji’.

Broj vojnika je za sada ograničen na najviše 50 (EPA)

Njemačka vlada odobrila je ponovno sudjelovanje vojnika Bundeswehra u misiji Evropske unije Eufor Althea u Bosni i Hercegovini, a kao razlog su navedene unutrašnjopolitičke napetosti u ovoj zemlji.

“Njemačka želi Bosni i Hercegovini pomoći na putu prema Evropi”, rekao je glasnogovornik vlade Steffen Hebestreit.

Kao razlog povratka vojnika Bundeswehra u Bosnu i Hercegovinu, koji su posljednji put tamo boravili u sklopu misije 2012. godine, glasnogovornik je naveo “trajne unutrašnjopolitičke napetosti” u zemlji, prenosi Hina.

Hebestreit je izjavio kako bi Bundestag, koji mora odobriti ovu misiju, još prije ljetne pauze mogao glasati o tom prijedlogu vlade.

Ograničen broj vojnika na 50

Broj vojnika je za sada ograničen na najviše 50.

Misiju osim vladinih stranaka, Socijaldemokratske partije Njemačke (SPD), Zelenih i Liberalno-demokratske stranke (FDP), podržava i demokršćanska opozicija.

Vanjskopolitički glasnogovornik zastupničkog kluba Unije CDU/CSU Juergen Hardt je istovremeno kritizirao vladu zbog ograničenja broja vojnika na 50.

“Radi se o propuštenoj prilici da se u ovom važnom trenutku strateški važnoj regiji Zapadnog Balkana pošalje jak, a ne samo simbolični signal”, saopćio je Hardt.

Schmidt pozdravio odluku Berlina

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt podržao je i pozdravio odluku Njemačku o slanju svojih vojnika u sklopu Euforove misije u Bosni i Hercegovini.

Ističe kako je ovo važan signal u ključnom trenutku.

“Ovo je snažan signal u regiji u ovom ključnom trenutku. Međunarodna zajednica ostaje posvećena Bosni i Hercegovini, kazao je Schmidt.

Izvor: Agencije