Milanović: Zašto Schmidt ne promijeni Izborni zakon BiH?

Zašto visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini ne koristi svoje bonske ovlasti, koje su nedemokratske i nasilničke, ali ih se koristi?, upitao je predsjednik Hrvatske.

Zoran Milanović tvrdi da je Christian Schmidt nelegalno na poziciji, jer ga nije potvrdilo Vijeće sigurnosti UN-a (Robert Anić / Pixsell)

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović zapitao se u srijedu zašto visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt ne iskoristi bonske ovlasti kako bi se izmijenio Izborni zakon Bosne i Hercegovine i osigurao da bosanskohercegovački Hrvati biraju svoje predstavnike na izborima.

“Zašto taj čovjek ne koristi svoje bonske ovlasti, koje su nedemokratske i nasilničke, ali ih se koristi? Zašto ne donese odluku prema kojoj se odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine automatski implementira u zakonodavni prostor, da ne ovisimo o [Parlamentarnoj] Skupštini Bosne i Hercegovine, koja ne želi postupiti po nalogu Ustavnog suda [Bosne i Hercegovine]?”, upitao je Milanović, prenosi Hina.

Ustavni sud Bosne i Hercegovine presudio je 2016. godine u slučaju Ljubić da postojeći Izborni zakon Bosne i Hercegovine diskriminira konstitutivne narode, jer omogućuje brojnijim Bošnjacima da biraju dio hrvatskih delegata u Domu naroda Parlamenta entiteta Federacija Bosne i Hercegovine.

Ukoliko bi Bošnjaci uspjeli izabrati trećinu od 17 hrvatskih delegata u Domu naroda federalnlog Parlamenta, bez hrvatskih bi se predstavnika mogla formirati federalna vlada i državno Vijeće ministara.

‘Dosta je zuluma i kulučenja’

Schmidt je početkom ovog mjeseca iskoristio bonske ovlasti kako bi nametnuo odluku o finansiranju nadolazećih općih izbora u Bosni i Hercegovini, naređujući izdvajanje punog iznosa od 6,3 miliona eura, koliko je tražila Centralna izborna komisija (CIK) Bosne i Hercegovine, nasuprot 4,8 miliona eura koliko je odobrilo Vijeće ministara Bosne i Hercegovine.

Od 1997. godine Ured visokog predstavnika (OHR) nametnuo je oko 900 različitih odluka.

Schmidtov prethodnik Valentin Inzko je pred kraj mandata, koristeći bonske ovlasti, donio odluku o zabrani negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca.

Milanović je istakao da je Schmidt nelegalno na poziciji, jer ga nije potvrdilo Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda.

Hrvatski predsjednik komentirao je i izjavu Sergea Brammertza, glavnog tužioca Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove, da u Hrvatskoj postoji volja za traženje pravde samo za hrvatske žrtve.

“Pa, pa… Doviđenja, dosta više tog maltretiranja. Dosta je zuluma i kulučenja”, kazao je Milanović.

Izvor: Agencije