Devastirano Partizansko groblje u Mostaru

Mostarci traže hitnu reakciju policije, uz sumnju da je devastacije spomenika politički motivirana.

Partizansko spomen groblje u Mostaru nacionalni je spomenik BiH, izgrađen 1965. godine, u čast poginulim partizanima Narodnooslobodilačkog pokreta iz Mostara u Drugom svjetskom ratu (Anadolija)

Gradonačelnik Mostara Mario Kordić osudio je vandalizam na Partizanskom groblju u Mostaru, uz obećenje da će Gradska uprava pokrenuti sve aktivnosti kako bi se sanirala šteta.

„Dok se gradska uprava bavi pripremanjem projekata zaštite i revitalizacije svih kulturnih spomenika u našemu Gradu Mostaru, nekoliko vandala sustavno radi na uništavanju istih“, napisao je Kordić na društvenoj mreži Facebook .

„Veliki Bogdan Bogdanović, svjetsko ime, ostavio je dio svoje genijalnosti našemu gradu. Moramo se ponositi i drugima pokazivati naše povijesno nasljeđe. Čvrsto osuđujem vandalizam kojem svjedočimo i očekujem od svih institucija kažnjavanje vandala. Mostar ovo nije zaslužio! Gradska uprava će pokrenuti sve aktivnosti kako bi se sanirala nastala šteta“.

Nepoznate osobe oštetile su Partizansko spomen groblje u Mostaru, a prema objavama na društvenim mrežama šteta je mnoga veća od svih ranijih oštećenja, koja nisu bila rijetka.

Mostarci traže hitnu reakciju policije, uz sumnju da je devastacije spomenika politički motivirana.

Nepoznate osobe oštetile su Partizansko spomen groblje u Mostaru (Anadolija)

Politički motivi

„Fašistički uradak s potpisom ponovo na Partizanskom. Ako ništa sad ne poduzme HDZ-ov gradonačelnik i policija onda znamo da su i oni saučesnici“, napisala je na društvenoj mreži Facebook mostarska aktivistica i urednica portala Tačno.net Štefica Galić. „Sad i vazda smrt fašizmu!“, dodala je.

Historičar Dragan Markovina napisao je da ni u sred rata „lokalni fašisti i njihovi nalogodavci“ nisu ovako temeljito devastirali Partizansko groblje kao danas.

„Pisali bi uvredljive grafite, razbili nekoliko ploča, ali ovako sustavno razbijanje svake od preko 700 spomen-ploča poginuloj mostarskoj omladini se još nije dogodilo“, rekao je Markovina.

Partizansko spomen groblje u Mostaru nacionalni je spomenik Bosne i Hercegovine, izgrađen 1965. godine, u čast poginulim partizanima Narodnooslobodilačkog pokreta iz Mostara u Drugom svjetskom ratu.

Djelo je čuvenog jugoslavenskog arhitekte Bogdana Bogdanovića.

Spomenik je već godinama na meti vandala, posljednji put u januaru ove godine kada su na tom antifašističkom spomeniku osvanuli uvredljivi grafiti, fašistički simboli i poruke.

Izvor: Al Jazeera i agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada