EP usvojio izvještaj o BiH, posebne kritike za rukovodstvo RS-a

Vanjskopolitički odbor u Evropskom parlamentu usvojio je Izvještaj o Bosni i Hercegovini, koji oštro osuđuje nepoštovanje međunarodnih i nacionalnih normi i obaveza.

Paulo Rangel ocijenio je da Izvještaj dolazi u ključnom trenutku i za BiH, i za Evropu (EPA - Ilustracija)

Vanjskopolitički odbor u Evropskom parlamentu usvojio je Izvještaj o Bosni i Hercegovini, koji oštro osuđuje nepoštovanje međunarodnih i nacionalnih normi i obaveza.

Izvještaj osuđuje i retoriku mržnje i remetilačke aktivnosti, uključujući povlačenje iz institucija, posebno rukovodstva bh. entiteta Republika Srpska.

Na taj način, kako piše u izvještaju, destabilizira se zemlja, podriva njena državnost kršenjem Dejtonskog sporazuma i koče ključne reforme.

Rezolucijom se odbacuju svi pokušaji formiranja paralelnih, paradržavnih, a poziva na povratak u državne institucije.

Evropska unija i međunarodna zajednica pozivaju se da iskoriste sve raspoložive instrumente, uključujući ciljane sankcije.

‘Podržavamo i vjerujemo u evropsku budućnost BiH’

Stalni izvjestilac EP-a o Bosni i Hercegovini Paulo Rangel ocijenio je da Izvještaj dolazi u ključnom trenutku i za zemlju, i za Evropu.

Na svom Twitter nalogu poručuje: “Bosna i Hercegovina suočava se sa dva velika izazova koji dovode tu zemlju u institucionalnu slijepu ulicu: secesionističke aktivnosti i retorika čelništva RS-a te zastoj u pregovorima o Izbornom zakonu, koji mora poštivati evropsku i ustavnu jurisprudenciju. Ove blokade sprečavaju zemlju da se fokusira na ključne reforme koje je postavila Evropska komisija u 14 zahtjeva. Mnogo je posla.”

“Mi podržavamo i vjerujemo u evropsku budućnost Bosne i Hercegovine, koja će donijeti mir i prosperitet svim njenim građanima”, piše u objavi izvjestioca.

Rangel je objavio da su 44 zastupnika glasala za Izvještaj o Bosni i Hercegovini, osam je bilo protiv, dok pet zastupnika nije prisustvovalo glasanju.

Izvor: Al Jazeera