Brammertz: Hrvatska nije voljna goniti počinioce zločina

Ostvaren je napredak u saradnji Srbije i Bosne i Hercegovine, ali postoje teškoće u nastojanju da se osigura saradnja Hrvatske, rekao je haški tužilac podnoseći redovni izvještaj Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda.

Serge Brammertz je konstatirao da Hrvatska koči saradnju sa Srbijom i BiH u krivičnom progonu počinilaca ratnih zločina (UN Photo/Manuel Elías)

Glavni tužilac Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove u Hagu Serge Brammertz upozorio je u utorak kako “Hrvatska nije voljna krivično goniti hrvatske počinioce ratnih zločina nad nehrvatima”.

“Sveopći je utisak da u Hrvatskoj danas postoji volja da se zadovolji pravda za hrvatske žrtve, ali ne i za žrtve drugih nacionalnosti”, naglasio je on podnoseći redovni izvještaj Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda u New Yorku.

Glavni tužilac je podvukao da je “Vlada Hrvatske donijela političku odluku da blokira pravosudni proces” u predmetima u kojima su žrtve bili nehrvati.

Kako je saopćilo Tužilaštvo u Hagu, a prenosi Beta, Brammertz je konstatirao da Hrvatska koči saradnju sa Srbijom i Bosnom i Hercegovinom u krivičnom progonu počinilaca ratnih zločina.

Srbija i Bosna i Hercegovina, koje su, po Brammertzovim riječima, u međusobnoj saradnji i razmjeni dokaza ostvarile napredak, “suočavaju se s ozbiljnim teškoćama u nastojanju da osiguraju saradnju Hrvatske”.

Hrvatska nijema na zahtjeve za saradnjom

Brammertz je precizirao da je Hrvatska ostala nijema na zahtjeve tužilaca iz Bosne i Hercegovine za saradnjom u “više od 80 predmeta”, od kojih su neki podnijeti “prije sedam godina”.

Optužio je Ministarstvo pravde Hrvatske da “blokira” te zahtjeve.

“Postoji jednostavan korak koje Hrvatska može preduzeti, a to je da pošalje sve neispunjene zahtjeve za saradnju, koje trenutno blokira Ministarstvo pravde, svojim nadležnim pravosudnim vlastima i ohrabri ih da hitno riješe te zahtjeve”, kazao je Brammertz.

Ocijenio je da u Srbiji, Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini još ima “više 3.000 osumnjičenih” za ratne zločine, zločine protiv čovječnosti i genocid”, protiv kojih se mora provesti istraga i krivični progon.

Države bivše Jugoslavije glavni haški tužilac pozvao je da “stave na stranu političke razlike i značajno poboljšaju saradnju u potrazi za nestalim osobama”.

Izvještaj o napretku Mehanizma, 20. po redu, Vijeću sigurnosti je podnio njegov predsednik Carmel Agius.

Ukazao je na značajan napredak postignut tokom perioda izvještavanja, uprkos ogromnim izazovima, uključujući pandemiju COVID-19.

Predsednik Mehanizma je primijetio da, zbog ovog napretka, Mehanizam već funkcioniše na način koji se značajno razlikuje od prije samo nekoliko godina i daleko je bliži ostvarenju vizije Vijeća o Mehanizmu kao maloj i privremenoj instituciji.

Izvor: Agencije