Kosovo najavilo podnošenje formalnog zahtjeva EU-u do kraja godine

Evropa je naša sudbina, Evropa je naša budućnost, rekao je Albin Kurti.

Kurti: Želimo status kandidata u EU (EPA)

Premijer Kosova objavio je da će Priština zatražiti status kandidata u EU do kraja godine

“Evropa je naša sudbina, Evropa je naša budućnost”, rekao je Albin Kurti. “Želimo status kandidata u EU i podnijet ćemo zahtjev do kraja godine”.

Kosovo je proglasilo nezavisnost 2008. i velika većina zemalja EU-a priznaje tu odluku, ali ne i Beograd, kao ni Rusija ni Kina, što mu onemogućuje ulazak u UN, piše AFP.

Normalizacija odnosa i dalje je glavna prepreka na evropskom putu Kosova kao i Srbije, unatoč godinama dijaloga pod pokroviteljstvom EU-a, prenijela je Hina.

Utjecaj Rusije

Njemački kancelar Olaf Scholz, koji je u petak boravio u Prištini, pozvao je na pomirenje. “Ono što je važno za Kosovo, to je da dijalog Kosova i Srbije, pod EU-om, napreduje”, rekao je.

Dvije strane moraju “pronaći političko rješenje s globalnim i trajnim sporazumom koji će također doprinijeti regionalnoj stabilnosti”.

Olaf Scholz je naglasio potrebu borbe protiv utjecaja Moskve na Balkanu, pozdravljajući činjenicu da se Kosovo svrstalo uz evropske sankcije protiv Rusije nakon invazije te zemlje na Ukrajinu u februaru.

Kosovo je pokazalo prihvaćajući sve mjere i sankcije protiv Rusije “da je vjerodostojan partner koji je usko uz nas i uz evropsku i međunarodnu zajednicu”, kazao je Scholz.

Izvor: Agencije