Vojin Mijatović kandidat SDP-a za Predsjedništvo BiH iz RS-a

Izbori u BiH 2. oktobra održavaju se u okolnostima visokih političkih i sigurnosnih tenzija.

Vojin Mijatović kandidat je SDP-a BiH za državno predsjedništvo iz RS-a (Fena)

Vojin Mijatović dobio je podršku Socijaldemokratske partije BiH (SDP BiH) za izbore za državno Predsjedništvo iz bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska, na izborima 2. oktobra, potvrđeno je danas novinarima u Sarajevu.

„Ovo je mali dio okosnice onoga što radimo u Republici Srpskoj, u uslovima koji nisu normalni, uslovima pojačane etnonacionalne tenzije“, rekao je Mijatović.

Ta je partija, zajedno sa koalicijskim partnerima, ranije je podržala Denisa Bećirovića za člana državnog Predsjednišva iz reda Bošnjaka.

“SDP u skladu s onim što zagovara i u skladu s načelima želi biti partija cijele Bosne i Hercegovine, i koja se ne odriče nijednog njenog dijela “, rekao je Nermin Nikšić, predsjednik SDP-a BiH.

Visoke političke tenzije

Izbori u Bosni i Hercegovini, na kojima se biraju tri člana državnog Predsjedništva, državni i entitetski zastupnici, održavaju se u okolnostima visokih političkih i sigurnosnih tenzija.

Tek pod pritiskom međunarodne zajednice jasno je da će izbori biti održani 2. oktobra, nakon što je sedmicama ranije Hrvatska demokratska zajednica (HDZ BiH) blokirala izdvajanje novca za izbore iz državnog budžeta, i tražila odgodu izbora zbog izostanka izbornih reformi.

Izvor: Al Jazeera i agencije