Poplave u BiH: I stambeni objekti pod vodom

Najteža je u općini Čelić, gdje se izlilo nekoliko lokalnih rijeka; načelnik općine procjenjuje da je poplavljeno više od 70 objekata.

U Čeliću se izlila Čelićka rijeka koja prolazi kroz centar, te rijeka Gnjica (Anadolija)

Intenzivne kiše prouzrokovale su brojne probleme u više dijelova Bosne i Hercegovine u petak, posebno u Tuzlanskom kantonu.

Najteža je situacija je u općini Čelić, gdje se izlilo nekoliko lokalnih rijeka. Načelnik općine procjenjuje da je poplavljeno više od 70 objekata.

“Situacija je veoma teška. Došlo je do plavljenja Čelićke rijeke koja prolazi kroz centar, ali i rijeke Gnjice. Veliki broj stambenih objekata je pod vodom, a imamo informacija kako je poplava uništila plastenike”, rekao je Admir Hrustanović, prenosi agencija Anadolija.

Veliki broj stambenih objekata u Čeliću pod vodom (Anadolija)

Velika šteta, prvenstveno na usjevima i putnoj infrastrukturi, nastala je i na području općine Srebrenik.

Poplave su napravile materijalnu štetu i na području općine Tešanj u Zeničko-dobojskom kantonu.

“Sve ekipe su na terenu i saniraju štete. Angažovali smo Dobrovljno vatrogasno društvo, Profesionalnu vatrogasnu jedinicu i komunalno preduzeće. Bilo je prijava da je voda ušla u neke objekte, ali niko nije bio životno ugrožen”, rekao je agenciji Fena načelnik Suad Huskić.

Prijavljeno je i pokretanje klizišta u naselju Tulovići na području Banovića, kao i na tuzlanskom lokalitetu Pasci, Petrovice Donje, objavila je Federalna uprava Civilne zaštite.

Izvor: Al Jazeera i agencije