Kurti: Ne postoji plan za formiranje zajednice srpskih opština

Premijer Kosova negirao je da Vlada planira formira ZSO i naglasio da je pitanje općina već regulirano na Kosovu.

Ustav Kosova ne tolerira udruživanje na etničkoj osnovi, poručio je Albin Kurti (EPA)

Premijer Kosova Albin Kurti negirao je u srijedu da Vlada planira formirati zajednicu srpskih opština (ZSO) i naglasio da je pitanje opšćna već regulirano na Kosovu.

Kurti je tako odgovorio na navode izvjestiteljice Evropskog parlamenta za Kosovo Viole Von Cramon-Taubadel da Vlada Kosova ima prijedlog za formiranje ZSO-a, prenosi Tanjug, pozivajući se na Koha Ditore.

“Kao premijeru, nije mi poznat nikakav plan za ZSO. Ovo pitanje je razmatrano mnogo puta i nemam šta dodati Ustav Kosova ne tolerira udruživanje na etničkoj osnovi. Može na razvojnoj, ali ne i na nacionalnoj osnovi”, rekao je on na konferenciji za novinare poslije sjednice Vlade Kosova u Prištini.

‘Uzajamno priznanje je u središtu dogovora’

Tvrdi da su američki predsjednik Joe Biden i državni sekretar SAD-a Antony Blinken rekli da u centar sporazuma o normalizaciji odnosa treba staviti međusobno priznanje, a ne ZSO.

Komentirajući navode Viole Von Cramon-Taubadel da je potreban kompromis u dijalogu, Kurti je kazao da ona treba objasniti na šta misli.

“Uzajamno priznanje je u središtu dogovora. Ne kažem da u sporazumu Kosova i Srbije neće biti ništa osim međusobnog priznanja. Priznanje je u centru, a ne kompromis”, rekao je Kurti.

Dodao je da nije dobio poziv šefa evropske diplomatije Josepa Borrella za mogući sastanak s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Kada je riječ o registarskim tablicama, Kurti je kazao da će ovaj, kako i ranije postignuti sporazumu u Briselu, biti poveden jedino uz primjenu principa reciprociteta.

Von Cramon: Obje strane moraju nešto dati

Von Cramon-Taubadel je ranije rekla da Vlada Kosova ima prijedlog za primjenu sporazuma o ZSO-u, ali je naglasila da nije upoznata s detaljima.

Po pitanju dijaloga Kosova i Srbije je kazala da je, bez želje da ulazi u detalje trenutnog formata dijaloga, njena poruka da obje strane moraju nešto dati i da, ako jedna strana počne s “postoji samo jedan rezultat na kraju dijaloga koji ja prihvatam”, onda bude poteškoća.

Na pitanje da li to znači da dijalog neće funkcionirati bez kompromisa, odgovorila je: “Apsolutno ne. Zbog toga se vode politički razgovori.”

Izvor: Agencije