Dojave o bombama u školama širom bh. entiteta RS

Prijetnje bombama upućene su elektronskom poštom na adrese škola od sjeverozapada do krajnjeg jugoistoka BiH.

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova RS potvrdili su kako istražuju sve prijetnje (Reuters/Ilustracija)

Brojne škole u bosanskohercegovačkom entitetu Republika Srpska u srijedu su zatvorene nakon što su tokom protekle noći primile prijetnje o postavljenim bombama, a policija je objavila kako obavlja detaljne provjere škola.

Prijetnje bombama upućene su elektronskom poštom na adrese škola od sjeverozapada do krajnjeg jugoistoka BiH, odnosno od Bosanskog Novog preko Banje Luke pa sve do Trebinja, što je izazvalo prekid nastave za hiljade učenika, navodi agencija Hina i dodaje kako su dijelovi prijetećih poruka „Naša misija je da ubijemo” i “svi ćete umrijeti”.

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova RS potvrdili su kako istražuju sve prijetnje, a pretražuju se sve škole kojima su stigle prijeteće poruke. Dodaje se kako će škole biti zatvorene sve dok se pregledi ne završe.

Od Banje Luke do Zvornika

U banjalučkoj osnovnoj školi „Vuk Karadžić“, djeca su počela nastavu nakon što je policija utvrdila da bomba nije postavljena, izjavila je za Radiotelevizije Republike Srpske (RTRS) direktorica škole Tatjana Vilendečić.

U Područnoj školi „Prva osnovna škola“ Potočari jutros je primljena dojava da je bomba u prostorijama škole. Nakon obavijesti policije učenici su pušteni kućama, prenosi agencija Fena.

Glasnogovornica policijske Uprave Zvornik Danijela Madžarević kazala je da su policijski službenici obavješteni o ovom slučaju,.

„Policijski službenici su obavješteni i preuzimaju sve mjere i radnje. Nadamo se da ćemo nakon pregleda ustanovit da su u pitanju lažne dojave“, kazala je Feni Madžarević.

Ista agencija dalje navodi kako su policijski službenici PU Zvornik izvršili su protudiverzione preglede u više osnovnih škola na području Zvornika.

Ranije dojave

Prošle sedmice zbog sličnih prijetnji evakuirane su brojne škole u bosanskohercegovačkoj prijestolnici Sarajevu koje su također dobile bombaške prijetnje elektroničkom poštom.

Ispostavilo se da su sve prijetnje bile lažne, a policija i dalje istražuje slučaj.

Utvrđeno je jedino kako su prijetnje upućene s ruske internetske domene, no stručnjaci upozoravaju kako to nije dovoljan podatak za bilo kakve konačne zaključke.

Slična situacija skoro istovremeno se desila i u glavnom gradu Srbije Beogradu gdje je više od 150 osnovnih i srednjih škola dobilo dojave o postavljenim bombama. Nakon detaljnih provjera kontradiverzionih ekipa MUP-a Srbije, utvrđeno je da je riječ o lažnim dojavama.

Izvor: Al Jazeera i agencije