Vaseljenska patrijaršija priznala Makedonsku pravoslavnu crkvu

Kako navodi MPC, slijede dodatni pregovori o njenom konačnom statusu.

U saopćenju Patrijaršije se navodi da, kao naziv ove crkve, ona priznaje Ohridsku, „imajući u vidu da je područje njene nadležnosti u granicama države Sjeverne Makedonije“ (EPA)

Sveti Sinod Vaseljenske patrijaršije, na čijem je čelu vaseljenski patrijarh Vartolomej, priznao je na današnjem zasjedanju crkvu Sjeverne Makedonije, prenijeli su makedonski mediji na koje se poziva agencija Tanjug.

U saopćenju Patrijaršije se navodi da, kao naziv ove crkve, ona priznaje Ohridsku, “imajući u vidu da je područje njene nadležnosti u granicama države Sjeverne Makedonije“.

Makedonska pravoslavna crkva (MPC) u svom saopćenju tvrdi kako tom odlukom Patrijaršija nakon višedecenijskog spora sa Srpskom pravoslavnom crkvom i međunarodne izolacije, „otklanja višedecenijski raskol nametnut drevnoj Ohridskoj arhiepiskopiji, obnovljenoj u licu Makedonske pravoslavne crkve“.

‘Izraz očinske ljubavi’

“To znači da Vaseljenska patrijaršija priznaje crkvenu hijerarhiju na čelu sa arhiepiskopom Stefanom kao kanonsku i važeću u svepravoslavnom svijetu i sa njom uspostavlja kanonsku i liturgijsku zajednicu”, navodi se u saopćenju.

Dodaje se, međutim, da ova odluka ne znači tomos o autokefalnosti kojim se zvanično regulira međunarodno ime i status crkve, već je „izraz očinske ljubavi i brige Vaseljenske patrijaršije“ i najava da MPC više nije u raskolu sa pravoslavnim svetom i da njeni svećenici mogu sasluživati sa svećenicima iz drugih pravoslavnih crkava.

Kako navodi MPC, slijede dodatni pregovori o njenom konačnom statusu.

Izvor: Agencije

Vaša dnevna doza vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada