Izrael i Kosovo potpisali niz bilateralnih sporazuma

Ministrica vanjskih poslova Kosova je zvaničnica najvišeg ranga koja je posjetila Izrael od otvaranja ambasade Kosova u Jerusalemu.

Ministrica vanjskih poslova i dijaspore Kosova Donika Gervalla boravi u dvodnevnoj poseti Izraelu (Anadolija)

Izrael i Kosovo potpisali su niz bilateralnih sporazuma u Jerusalemu čime su još više učvrstili međusobne odnose, ocjenjuju izraelski mediji.

Ministar vanjskih poslova Izraela Yair Lapid sastao se kosovskom kolegicom Donikom Gervalom-Švarc, koja je prvi put posjetila Jerusalem.

Oni su razgovarali o bilateralnim odnosima, pomoći i ratu u Ukrajini i potpisali sporazume iz oblasti kulture, obrazovanja, nauke i filmske produkcije, saopćilo je Ministarstvo vanjskih poslova Izraela, prenosi agencija Beta.

Gervala-Švarc je također potpisala sporazum o edukaciji o holokaustu sa predsjedavajućim Memorijalnog centra Yad Vashem Danijem Dayanom.

Ona je zvaničnica najvišeg ranga koja je posjetila Izrael od otvaranja ambasade Kosova u Jerusalemu u martu prošle godine.

Izrael priznao nezavisnost Kosova

Izraelski mediji navode da je Kosovo prva većinom muslimanska zemlja koja je to uradila.

Odnosi su uspostavljeni 2020. godine, nezavisno od takozvanih Sporazuma Avram na osnovu kojih je Izrael normalizovao veze sa četiri arapske zemlje ( Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Bahreinom, Marokom i Sudanom), ali su dio sporazuma kojem su posredovale SAD.

Jerusalem post navodi da je Izrael 117. zemlja koja je priznala nezavisnost Kosova proglašenu 2008. godine.

Izrael se ranije uzdržavao da to uradi da zbog zabrinutosti da bi stvorio presedan za priznanje palestinske države.

Posjeta Freja Kosovu

Isti list podsjeća da je Srbija rekla da će otvoriti ambasadu u Jerusalemu, ali navodi da to nije uradila pošto je Izrael priznao Kosovo kao suverenu državu.

Ministar za regionalnu saradnju Izraela Esawi Frej je posjetio Kosovo u aprilu. Bila je to prva posjeta jednog izraelskog ministra Kosovu.

On je zajedno sa ministrom zdravlja Kosova posjetio lokalnu bolnicu kojoj je Izrael donirao 90 invalidskih kolica.

Oni su se sastali s izraelskim ljekarima koji rade za izraelsku humanitarnu organizaciju “Spasi dječije srce”, a doputovali na Kosovo da utvrde kojoj djeci je potrebna operacija srca.

Frej je tada rekao da je od velike važnosti jačanje veza Izraela i Kosova.

Izvor: Agencije