Crkva: Broj katolika u BiH sveden na 350.000

Situacija je posebno teška u Republici Srpskoj gdje je 1991. godine Hrvata bilo oko 220.000, a sada ih je u tom bosanskohercegovačkom entitetu samo oko 15.000.

U BiH danas živi tek oko polovice Hrvata od predratnih 760.000 (Armin Durgut / PIXSELL)

Katolici u Bosni i Hercegovini koji su u najvećem broju Hrvati suočeni su s dramatičnim smanjenjem njihovog broja i njih je u toj zemlji sada tek oko 350.000, upozorili su biskupi iz BiH u dokumentu koji je objavljen u ponedjeljak.

Dokument koju su potpisali svi članovi Biskupske konferencije BiH, kako se navodi, objavljena je s ciljem uspostave društvene sloge u zemlji i poštivanja svih individualnih i kolektivnih prava njenih građana.

Posebno analizirajući poziciju u kojoj se nalaze Hrvati, upozorili su kako je danas u toj zemlji njih tek oko polovica od predratnih 760.000 a to je rezultat kako ratnih progona tako i negativnih demografskih trendova i iseljavanja nakon rata te političkih problema, prenijela je Hina.

“Tijekom posljednjih 30 godina nestalo je više od polovice katolika a time i Hrvata, odnosno oko 54,6 posto. Situacija je osobito teška u Republici Srpskoj gdje ih je 1991. godine bilo oko 220.000 a sada je samo oko 15.000 katolika, odnosno samo ih je 2,4 posto od ukupnoga broja stanovnika ovog entiteta. A u entitetu Federacije BiH, prema posljednjem popisu, Hrvata je samo 22,4 posto”, navodi se u dokumentu.

Građani teško žive

Uz poteškoće poput neuspjelog povratka prognanika i raseljenih tokom posljednjeg rata, negativnog prirodnog priraštaja, novog iseljavanja, visoke stope nezaposlenosti i raširene korupcije koja potiče iseljavanje u potrazi za poslom, biskupi kao razlog smanjenja broja katolika smatraju i političke razloge odnosno neravnopravan ustavnopravni položaj Hrvata.

“Mnoge frustrira nepravedna unutarnja podjela BiH na dva entiteta čija je upravna struktura u oba slučaja na štetu Hrvata, zatim neriješeno nacionalno pitanje te činjenica da biračku volju pojedinca i naroda obezvrjeđuje izborni zakon. Taj zakon Hrvatima ni na jednoj razini, gdje su u manjini, ne osigurava mogućnost, da sami sebi izaberu predstavnike”, tvrde biskupi.

Izvor: Agencije