Vučić: Politička pozicija Srbije nikad teža, dodatno komplikovana izjavama Putina

Aleksandar Vučić je nakon sastanka sa Annalenom Baerbock u Berlinu rekao da je situacija u kojoj se Srbija nalazi s obzirom na krizu u Ukrajini ‘gotovo nemoguća’.

Vučić: Srbija je na evropskom putu, neće se okretati nigdje drugo (Reuters)

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić ocijenio je danas da je politička pozicija Srbije “nikad teža” kao i da je “dodatno komplikovana” izjavama ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Vučić je nakon sastanka sa njemačkom ministricom vanjskih poslova Annalenom Baerbock u Berlinu, rekao da je situacija u kojoj se Srbija nalazi s obzirom na krizu u Ukrajini, “gotovo nemoguća”, izvijestila je novinska agencija Beta.

“Mi smo trećeg dana napada na Ukrajinu saopštili naše strateške stavove. Srbija je već 71 dan na istoj poziciji. Nisam ni juče tokom razgovora sa kancelarom Scholzom skrivao našu poziciju”, kazao je Vučić u obraćanju novinarima.

Ponovio je da je Srbija na evropskom putu, da se neće “okretati nigdje drugo” kao i da ostaje vojno neutralna.

Teški razgovori

Vučić je dodao da razgovori koje je vodio sa njemačkim zvaničnicima nisu bili jednostavni.

“Nemačka je najsnažnija evropska zemlja u svakom smislu, ne možemo mi da biramo i da menjamo njihov stav po pitanju Kosova jer to se neće dogoditi. Zadovoljan sam velikim interesovanjem nemačkih zvaničnika za razgovore a sutra ću govoriti zašto će postojati još veće interesovanje svih za Beograd i Srbiju”, rekao je Vučić.

On je naveo i da je sinošni razgovor sa premijerom Kosova Albinom Kurtijem u Berlinu bio “mnogo težak” i najavio da će tehnički dijalog Srbije i Kosova biti nastavljen 13. maja u Briselu.

“Petar Petković ide u Brisel 13. maja da pokušamo nešto da dogovorimo. Neki odbijaju da uopšte govore o Zajednici srpskih opština ali za mene je važno da su nemački predstavnici govorili da ono što je potpisano mora da bude sprovedeno u delo”, rekao je predsjednik Srbije.

Dodao je da će u sutrašnjem obraćanju građanima više govoriti o kako je rekao, “svim velikim problemima” s kojima se Srbija suočava kao i o tome kako će Beograd odgovoriti na njih.

Dodao je da bi početkom juna trebalo da se konsultuje s predstavnicima političkih partija o trenutnoj poziciji Srbije u svjetlu krize u Ukrajini.

Izvor: Agencije