Predstavljen dizajn hrvatske kovanice od jednog eura

Na kovanici od jednog eura koji će se koristiti u Hrvatskoj bit će motiv kune.

Autor idejnog rješenja kovanice od jednog eura koji će se koristiti u Hrvatskoj je student Jagor Šunde (Screenshot)

Najuspješnije likovno rješenje nacionalne strane na kovanici od jednog eura, odabrano na ponovljenom konkursu, predstavljeno je u srijedu na sjednici Nacionalnog vijeća za uvođenje eura kao službene valute u Hrvatskoj.

Autor idejnog rješenja je, kako prenosi Hina, student Jagor Šunde, kojem je pripala nagrada od 70 hiljada kuna.

Koautorima izvedbenog rješenja, Davidu Čemeljiću i Franu Zekanu, pripalo je 30 hiljada kuna.

Izrada kovanog novca od jednog eura, kao i ostalih apoena s hrvatskom nacionalnom stranom, može započeti nakon odluke Vijeća EU-a o uvođenju eura u Hrvatskoj.

Na sjednici Nacionalnog vijeca za uvođenje eura, premjer Andrej Plenkovic otkrio je kako ce izgledati nova kovanica od jednog eura (desno). Konkurs je morao biti ponovljen jer je prvoizabrano rješenje (lijevo) odbačeno zbog plagiranja lika kune (Zeljko Lukunic/PIXSELL)

Početkom februara hrvatskoj javnosti predstavljeni su najuspješniji dizajni nacionalne strane za kovanice eura i centa, kao i njihovi autori. No, ubrzo se ispostavilo da je autor dizajna kovanice od jednog eura s motivom kune neovlašteno kao predložak koristio fotografiju jednog škotskog fotografa. Naposljetku, autor Stjepan Pranjković je povukao svoj prijedlog dizajna, a Hrvatska narodna banka je 14. februara raspisala novi konkurs za idejno i izvedbeno rješenje hrvatske strane eurokovanice s motivom kune.

Na kovanici od dva eura motiv će biti geografska karta Hrvatske, na jednom euru već spomenuti motiv kune, na kovanicama od 50, 20 i 10 centi lik Nikole Tesle, a na kovanicama od pet, dva i jednog centa slova HR ispisana na glagoljici.

Također, na svim kovanicama će biti i elementi šahovnice.

Izvor: Agencije