Lajčak i Scholz sa Vučićem i Kurtijem u Berlinu

Sastanak u Berlinu bit će prvi susret Vučića i Kurtija nakon jula prošle godine, kada su su sastali u okviru ‘briselskog dijaloga’.

Susreti Vučića i Kurtija od prošlog ljeta nisu doveli do rezultata (Twitter)

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Albin Kurti borave u Berlinu, gdje će imati zajednički sastanak sa specijalnim predstavnikom Evropske unije za dijalog Miroslavom Lajčakom i njemačkim kancelarom Olafom Scholzom.

“Na poziv kancelara Scholza, specijalni predstavnik EU-a Miroslav Lajčak otputovat će u Berlin kako bi se sastao sa kancelarom, a potom i održao odvojeni neformalni sastanak sa predsjednikom Vučićem i premijerom Kurtijem”, naveo je Peter Stano, glasnogovornik Evropske unije za vanjsku politiku i sigurnost, prenosi agencija Beta.

Ambasador Njemačke u Prištini Jorn Rohde rekao je da će razgovori biti fokusirani na koordinaciju reagiranja na ruski napad na Ukrajinu, političke i ekonomske odnose i regionalnu saradnju.

Sastanci predstavljaju i podršku dijalogu o normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine, poručio je Rohde, prenosi FoNet.

Vučić: Imam tremu

Sastanak u Berlinu bit će prvi susret Vučića i Kurtija nakon jula prošle godine, kada su su sastali u okviru “briselskog dijaloga”.

Vučić i Kurti sastali su se u dva navrata prošlog ljeta, međutim oba susreta su okončana međusobnim optužbama i nisu doveli do rezultata.

Uoči sastanka u Berlinu, Vučić je rekao kako ima tremu te kako ne očekuje nimalo lagan razgovor, prenio je Tanjug.

“To znači da ću, ako ništa, na veoma odgovoran način nastupati. Svakako ne očekujem lak razgovor”, naglasio je Vučić u izjavi novinarima u Aleksandrupolju.

Izvor: Agencije