Opći izbori u Bosni i Hercegovini raspisani za 2. oktobar

Centralna izborna komisija BiH izbore raspisuje u sjeni brojnih otvorenih pitanja, uključujući i pitanje finansiranja izbornog procesa.

Za provedbu izbora mora se osigurati nešto manje od 6,22 miliona eura (EPA)

Opći izbori u Bosni i Hercegovini bit će održani 2. oktobra, odlučili su u srijedu članovi Centralne izborne komisije te zemlje.

“Izbori će se održati u nedjelju, 2. oktobra, a sredstva za provedbu moraju se osigurati u roku od 15 dana od datuma raspisivanja izbora”, saopćio je CIK nakon usvajanja odluke na sjednici tog tijela u Sarajevu.

Izbori se raspisuju u sjeni brojnih otvorenih pitanja, uključujući i pitanje finansiranja izbornog procesa.

Krajem januara ove godine, Centralna izborna komisija BiH poručila je da su joj uskraćena sredstva za početnu fazu priprema za opće izbore.

Međunarodna zajednica je od bh. vlasti tražila hitno rješenje ove situacije.

Za provedbu izbora mora se osigurati nešto manje od 6,22 miliona eura, no tu odluku mora donijeti Vijeće ministara BiH a ona je sada neizvjesna jer još nije usvojen državni budžet za 2022. godinu.

Različita tumačenja CIK-ovih ovlaštenja

Protiv odluke o raspisivanju izbora glasao je samo Vlado Rogić, jedan od dvojice hrvatskih članova CIK-a, izvijestila je Hina.

“U ovom trenutku ne postoje zakonske odredbe niti preduvjeti za slobodne i demokratske izbore sukladno ustavu”, kazao je Rogić na sjednici obrazlažući svoje stajalište. Konstatirao je kako u BiH već godinama traje permanentna izborna kriza.

Njegov je argument protiv izbora bio i taj da CIK nema zakonske osnove svojom odlukom utvrditi način delegiranja zastupnika u federalni Dom naroda kako je to učinio prije četiri godine jer je to bilo samo privremeno rješenje a ponovno posezanje za takvim modelom bi prema Rogićevom mišljenju prekršilo načelo pravne sigurnosti.

Članica CIK-a Vanja Bjelica Prutina ustvrdila je kako je Rogićevo tumačenje pravnih prazina neutemeljeno kao i da za odgodu izbora nema osnova jer je to definirano važećim izbornim zakonom.

Na izborima u oktobru građani BiH imat će priliku direktno birati tri člana Predsjedništva BiH, zastupnike u Zastupničkom domu parlamenta BiH te parlamenta Federacije BiH kao i zastupnike u Narodnoj skupštini Republike Srpske te predsjednika i potpredsjednike tog entiteta. Direktno se biraju i zastupnici u skupštinama deset kantona u Federaciji BiH.

Naknadno će se indirektno, odnosno delegiranjem izabranih zastupnika iz kantonalnih skupština utvrditi novi sastav Doma naroda parlamenta Federacije BiH koji onda biraju zastupnike u Domu naroda državnog parlamenta.

U federalnom parlamentu indirektno će se birati i novi predsjednik i dva dopredsjednika entiteta.

Izvor: Agencije