Dvije nove publikacije MESS-a povodom Dana bijelih traka

U pitanju je drugo izdanje knjige „Čovjek i fotografija“, autorice Admire Fazlić, te „Trake“, autora Zlatka Topčića.

Knjiga „Čovjek i fotografija“ govori o Fikretu Aliću, čovjeku koji je iz Prijedora prisilno odveden i zatvoren u logor Trnopolje (Ustupljeno Al Jazeeri)

Javna ustanova MESS već duži niz godina kao dio svojih redovnih aktivnosti ima i obilježavanje važnih datume među kojima je i Dan bijelih traka, sjećanje na zločine u Prijedoru 1992. godine.

Trenutna ruska agresija na Ukrajinu je zasigurno, između ostalog, i posljedica indifirentnosti Evrope prema onome što je dopušteno da se dogodi u Bosni devedesetih, kao i politike koja je kontinuirano tolerisala negiranje genocida i zločina počinjenih u Bosni.

Zbog svega toga je važno bez prestanka podsjećati na posljedice zločinačkih politika, suprostaviti se relativiziranju i nastojanjima da se zločini negiraju jer kada jedan genocid počne da se zaboravlja drugi počinje.

Objavljivanje dvije knjige

U okviru ovogodišnjeg obilježavanja Dana bijelih traka Biblioteka MESS će biti izdavač dvije publikacije. U pitanju je drugo izdanje knjige Čovjek i fotografija, autorice Admire Fazlić, te Trake, autora Zlatka Topčića. Obje publikacije za centralnu temu imaju Prijedor.

Knjiga Čovjek i fotografija govori o Fikretu Aliću, čovjeku koji je iz Prijedora prisilno odveden i zatvoren u logor Trnopolje, a njegova fotografija, koja je nastala nakon posjete stranih novinara logoru, objavljena je 1992. godine na naslovnici magazina „Time“. Ta fotografija je svojevrsan simbol agresije izvršene na Bosnu i Hercegovinu. Ova knjiga je potresno historijsko svjedočanstvo o tom vremenu, ali i glas razuma i nade neophodan za bolju budućnost naše zemlje.

Druga publikacija, Trake, scenariste i pisca Zlatka Topčića, bit će objavljena na bosanskom i engleskom jeziku. Autor scenarija za film Remake u Trakama tematizira užasne zločine počinjene na području Prijedora i kroz svoju priču daje različita viđenja bosanskohercegovačke budućnosti.

Podrška Prijedormonument.com

Zbog sveukupne društvene situacije, te zbog kontinuiranog otpora memorijalizaciji, smatrali smo bitnim na Dan bijelih traka podržati Prijedormonument.com (https://prijedormonument.com/); projekat grupe volontera koji su imali želju da ostave digitalni trag u počast svojim ubijenim sugrađanima i sugrađankama.

Ovaj monument čuva sjećanje na žrtve zločina s područja općine Prijedor. Na virtuelnoj bijeloj traci prikazana su imena ubijenih ljudi: djece, žena i muškaraca. Svaka osoba ima posebnu profil stranicu na kojoj se nalaze biografski podaci, a sve sa ciljem očuvanja uspomene na život te osobe.

Ovaj web monument je još u izgradnji, pa se pozivaju svi oni koji eventualno posjeduju podatke o ubijenima da pomognu u kompletiranju ovog spomenika.

Izvor: Agencije