Društvene mreže: Zlotvori nisu bijelim trakama obilježili druge, već sebe

Korisnici društvenih mreža Facebook i Twitter podsjećaju na zvjerstva koja su počinjena u Prijedoru, a koja su počela prije tri decenije na današnji dan.

Korisnici društvenih mreža Facebook i Twitter podsjećaju na zvjerstva koja su počinjena u Prijedoru (Facebook/ Admir Delić)

Danas se obilježava Dan bijelih traka u znak sjećanja na 3.176 ubijenih i nestalih Prijedorčana tokom rata u Bosni i Hercegovini.

 

 

Među njima je i 102 djece, ubijene od 1992. do 1995. godine, čiji roditelji uporno traže podizanje spomenika, a gradske vlasti odbijaju.

Podsjetimo, simbolika bijelih traka dolazi iz 31. maja 1992. godine, kada su vlasti bosanskih Srba u Prijedoru (kasnije i u nekim drugim mjestima) izdale naredbu na lokalnom radiju kojom se naređuje nesrpskom stanovništvu da obilježi svoje kuće bijelim zastavama ili čaršafima, te da pri izlasku iz kuća stave bijele trake oko rukava.

Ovo je bio početak kampanje istrebljenja u kojoj su provođene masovne egzekucije, silovanja, otvarani koncentracijski logori i činjeni drugi zločini, a čiji je konačni ishod bio uklanjanje 94 posto Bošnjaka i Hrvata s teritorije bosankohercegovačke općine Prijedor.

 

Još neke ilustracije Admira Delića posvećene stradanju Prijedorčana

Korisnici društvenih mreža Facebook i Twitter podsjećaju na zvjerstva koja su počinjena u Prijedoru…

 

 

 

 

 

 

Mnogi ukazuju i na odluku prijedorske policije da danas zabrani mirnu šetnju u znak sjećanja na žrtve…

Izvor: Al Jazeera i agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada