Draghi zatražio pristupne pregovore za S. Makedoniju i Albaniju – odmah

Želimo dati novi podstrek pregovorima sa Srbijom i Crnom Gorom, ali i da pokažemo veću pažnju legitimnim stremljenjima Bosne i Hercegovine te Kosova, rekao je italijanski premijer.

Draghi podržava ulazak balkanskih država u EU, ali želi i prijem Ukrajine (EPA)

Italijanski premijer Mario Draghi zatražio je da “odmah” počnu zvanični pristupni pregovori Sjeverne Makedonije i Albanije sa Evropskom unijom, uz istovremeni zahtjev za “ubrzanje” pregovora sa Srbijom i Crnom Gorom, javlja AFP.

“U vrijeme kada je EU pojačao jedinstvo i podržava Ukrajinu u borbi protiv ruske ofanzive, puna integracija zemalja koje pokazuju evropske aspiracije ne predstavlja prijetnju za održanje evropskog projekta, nego je to dio njegovog ostvarenja”, rekao je Draghi u govoru na sjednici Evropskog parlamenta u Strasbourgu, prenosi agencija Beta.

Rekao je da Italija podržava da se “odmah otvore pregovori o pristupanju Evropskoj uniji sa Albanijom i Sjevernom Makedonijom u skladu sa odlukom koju je donijelo Evropsko vijeće u martu 2020. godine”.

Želi i prijem Ukrajine

Vlade Sjeverne Makedonije i Albanije nadaju se otvaranju pristupnih pregovora u junu ili julu.

“Želimo da damo novi podstrek pregovorima sa Srbijom i Crnom Gorom i da pokažemo veću pažnju legitimnim stremljenjima Bosne i Hercegovine te Kosova”, rekao je Draghi.

Dodao je da podržava ulazak svih tih zemalja u EU, kao i da želi i prijem Ukrajine.

“Treba da slijedimo proces pristupanja koji smo ustanovili, ali također u tome treba da postupamo što je brže moguće”, rekao je Draghi.

Izvor: Agencije