Komšić: Schmidt rado prihvata prijetnje HDZ-a kao alibi za nepostupanje

HDZ i Dragan Čović na potpuno očit način blokiraju usvajanje odluka koje bi omogućile finansiranje općih izbora. smatra Komšić.

HDZ i Dragan Čović na potpuno očit način blokiraju usvajanje odluka koje bi omogućile finansiranje općih izbora, poručio Željko Komšić (Reuters)

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine i predsjednik Demokratske fronte (DF) Željko Komšić smatra da visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt rado prihvata prijetnje HDZ kao alibi za nepostupanje, javlja Anadolija.

Komšić je komentarisao navode predsjednika HDZ BiH Dragana Čovića koji je izjavio kako neće podleći pritiscima stranaca da krši procedure u smislu finansiranja izbornog procesa i da bi bilo katastrofalno da Christian Schmidt nameće bilo kakve odluke u tom smislu.

”HDZ i Dragan Čović na potpuno očit način blokiraju usvajanje odluka koje bi omogućile finansiranje općih izbora. Poruke koje HDZ upućuje u smislu nametanja odluke za finansiranje izbora od strane Visokog predstavnika u BiH nisu ništa drugo nego otvorene prijetnje Christianu Schmidtu, koje on obzirom na svoje nedjelovanje rado prihvata i koristi ih kao alibi za nepostupanje i donošenje odluke“, smatra Komšić.

Osuda Delegacije EU-a

Delegacija Evropske unije u Bosni i Hercegovini poručila je jučer da će izbori u zemlji 2. oktobra biti održani, i da u to ne treba sumnjati, no uputila je oštre kritike na račun Hrvatske demokratske zajednice (HDZ BiH) jer je odbila da se novac za izbore osigura iz državnog budžeta.

„HDZ BiH blokiranjem finansiranja izbora zanemaruje demokratiju i njihove vlastite izražene principe”, navodi se u reakciji Delegacije objavljena na Twitteru.

“Hitno prekinuti blokadu. Izbori će biti finansirani i održani. Nema sumnje u to”, saopćeno je Delegacije.

Nešto ranije neusvajanje odluke o finansiranju izbora u BiH oštro je kritizirala Ambasada SAD-a u toj zemlji, optuživši HDZ BiH za blokadu općih izbora.

“Razočaravajuće je što je HDZ BiH ponovno odlučio blokirati novac za Centralnu izbornu komisiju, koja treba organizirati izbore 2. oktobra. To je jasan napad na demokratska prava građana ove zemlje“, napisali su iz ambasade na Twitteru, opisujući HDZ BiH kao licemjernu stranku.

Izvor: Agencije