Američka ambasada HDZ BiH nazvala licemjernom strankom

Riječ kojom bismo opisali stranku koja tvrdi da podržava euroatlantske aspiracije BiH dok opstruira izborni proces je – licemjerje, naveli su iz američke ambasade.

Ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda (HDZ BiH) nije dao podršku da se izdvoje sredstva za pripremu i održavanje izbora 2. oktobra 2022. (Pixsell)

Neusvajanje odluke o finansiranju izbora u Bosni i Hercegovini oštro je kritizirala Ambasada SAD-a u toj zemlji, optuživši Hrvatsku demokratsku zajednicu za blokadu.

“Razočaravajuće je što je HDZ BiH ponovno odlučio blokirati novac za Centralnu izbornu komisiju, koja treba organizirati izbore 2. oktobra. To je jasan napad na demokratska prava građana ove zemlje“, napisali su iz ambasade na Twitteru.

„Riječ kojom bismo opisali stranku koja tvrdi da podržava euroatlantske aspiracije BiH dok opstruira izborni proces je – licemjerje”, naveli su iz američke ambasade.

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine na sjednici je usvojilo Dokument Okvirnog budžeta za period 2022-2024. godina, ali nije bilo rasprave o izdvajanjima novca za održavanje općih izbora u oktobru ove godine.

HDZ-ov ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda nije dao podršku da se izdvoje sredstva iz akumuliranog viška novca iz prethodnog perioda za pripremu i održavanje izbora, uprkos apelima Centralne izborne komisije i pozivima predstavnika međunarodnih institucija i ambasadora zemalja Kvinte.

U srijedu je u prostorijama Vijeća ministara BiH održan sastanak ambasadora Kvinte i predsjedavajućeg Vijeća ministara Zorana Tegeltije (SNSD) i njegove zamjenice Bisere Turković (SDA). Na sastanak je bio pozvan i Bevanda, ali se nije pojavio.

Opstruiranje izbora

CIK smatra da se svjesno pokušava opstruirati provedba izbora u toj zemlji raspisanih za 2. oktobar te da se stoga i odugovlači s usvajanjem odluke o njihovom finansiranju, saopćilo je u srijedu to tijelo.

Nakon što je Dom naroda parlamenta BiH glasovima zastupnika iz HDZ-a BiH i SNSD-a ranije ove sedmice odbio donošenje odluke kojom bi se Vijeće ministara BiH obavezalo osigurati 6,5 miliona eura za finansiranje izbora, CIK se u srijedu oglasio saopćenjem u kojemu stoji kako su potpuno neodgovorne izjave politčara poput onih da ima vremena i da će biti novaca za izbore.

Međunarodna zajednica snažno podržava provedbu izbora u BiH i insitira da domaće vlasti osiguraju sredstva za to.

Izvor: Agencije