Ruska ambasada ponovo prijeti BiH zbog NATO-a

Navode kako bi učlanjenje BiH u Alijansu predstavljalo jasan protivruski korak na koji bi zvanična Moskva morala odgovoriti.

Približavanje NATO-u sporno među bh. političarima i stranim faktorima (EPA - Ilustracija)

Iz ambasade Rusije u Bosni i Hercegovini u četvrtak su ponovili prijetnje zbog aspiracija te balkanske države da postane članicom Sjevernoatlantske alijanse (NATO) navodeći kako bi to predstavljalo jasan „protivruski korak” na koji bi Moskva morala odgovoriti, prenosi agencija Hina pozivajući se na bh. medije.

„Učlanjenje bilo koje zemlje u Savez podrazumijeva apsolutnu podršku vojnim i političkim ciljevima NATO-a, dakle antiruskim koracima, što znači da se djelovanje svake države članice u okviru Saveza smatra usmjerenim protiv Rusije“, navodi se u saopćenju ambasade koje je prenijela Radiotelevizija Republike Srpske (RTRS).

Također se navodi kako „isticanje stavova Rusije i razjašnjenje principa evropske sigurnosti nije prijetnja“, te kako se posljednjih godina „NATO pretvorio u agresivnu organizaciju čija je glavna meta Ruska Federacija“.

Dalje RTRS prenosi kako su iz ruske ambasade istakli kako su „zbog nacionalne sigurnosti Rusije prinuđeni poduzeti odbrambene mjere“.

Džaferović i Dodik

Hina navodi kako su iz RTRS-a, medijske kuće koja je pod direktnom kontrolom vlasti u RS, tražili komentar ruske ambasade na najavu predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića kako će BiH, bez obzira na ruske prijetnje, nastaviti svoj put ka članstvu u NATO-u.

„Mi ćemo nastaviti s našim NATO putem i o tome nećemo nikoga pitati”, kazao je Džaferović u srijedu u Briselu nakon sastanka s generalnim sekretarom Alijanse Jensom Stoltenbergom.

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik odmah nakon toga je kritizirao Džaferovića tvrdeći kako je on sve što je rekao u Briselu izrekao u lično i u ime svoje političke stranke.

„BiH nije donijela odluku o integracijama u NATO, nije zauzela stav o stanju Ukrajini niti o utjecaju bilo koje treće države na BiH”, napisao je na Twitteru Dodik koji godinama opstruira donošenje svih odluka bitnih za približavanje BiH članstvu u NATO-u uprkos činjenici da je to cilj definiran vanjskopolitičkom strategijom zemlje kao i njenim zakonom o odbrani.

Izvor: Agencije