Dodik: Nikada neću dopustiti da BiH pošalje pomoć Ukrajini

Dodik je na sastanku sa Liz Truss rekao da je BiH propala država, te je osudio ‘miješanje’ Britanije u unutrašnja pitanja u BiH.

Milorad Dodik je rekao da se sa Liz Truss sastao iz puke formalnosti (Anadolija)

Nakon sastanka sa britanskom ministricom vanjskih poslova Liz Truss, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda srpskog naroda Milorad Dodik izjavio je kako nikada neće dopustiti da ta zemlja pošalje pomoć Ukrajini koja bi joj poslužila za odbranu od ruske agresije.

Nakon što se s druga dva člana državnog vrha u Sarajevu sastao sa Truss, Dodik je novinarima potvrdio kako je na dnevnom redu njihova sastanka uz stanje u BiH bilo i ono u Ukrajini kao i da je šefica britanske diplomatije apelirala da toj napadnutoj zemlji treba pomoći svako, u skladu sa svojim mogućnostima.

Za Dodika je to neprihvatljiv zahtjev, a ima teoriju kako je za ruski napad na Ukrajinu kriv zapad koji nakon “godina i desetljeća zločina koje je činio diljem svijeta” sada vodi rat protiv Rusije “do posljednjeg Ukrajinca”, prenijela je Hina.

“Čak pokušavaju mobilizirati i neke ovdje u BiH da se ona uključi u slanje neke opreme ili naoružanja koje bismo mogli dostaviti. To se naravno neće dogoditi mimo odluke Predsjedništva BiH. Ako to dodijelite na neki drugi način onda ste švercer oružja, ko god to činio”, kazao je Dodik koji tvrdi kako su na djelu podmukli planovi Zapada koji odbija razgovarati s Rusijom.

Pojasnio je kako se on nikada neće saglasiti s nekom odlukom Predsjedništva BiH o dostavljanju opreme i naoružanja ukrajinskoj vojsci.

‘Britanija želi jednostrano rješenje u BiH’

Hina podsjeća da od početka ruske agresije na Ukrajinu Dodik nije ni u najblažoj formi dao podršku napadnutoj zemlji, a ruskog predsjednika Vladimira Putina, čije ponašanje osuđuje najveći dio svijeta, nazivao je mudrim i dobronamjernim.

Govoreći o posjeti Truss, rekao je da se s njom sastao iz „puke formalnosti“

“Mogla je primijetiti potpuno podijeljeno Predsjedništvo, gdje (predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik) Džaferović pokušava svoj govor predstaviti kao zajedničko mišljenje”, kazao je on, prenijela je Beta.

Dodao je da je na sastanku rekao da je BiH “propala država”, te da se u unutrašnje stvari te zemlje miješa i vlada Velike Britanije.

Naveo je i da je rekao da za njega visoki predstavnik u BiH ne postoji, a da je šefica britanske diplomatije rekla da postoji i da je to Christian Schmidt.

Dodik je osudio „uplitanje Velike Britanije u unutrašnja pitanja BiH“, te zaključio da ta zemlja želi jednostrano rješenje u BiH, ali da se to „neće moći ostvariti“.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada