Delegacija EU-a osudila HDZ-ovu blokadu, poručili da će se izbori u BiH održati

HDZ BiH blokiranjem finansiranja izbora zanemaruje demokratiju, reagirala je Delegacija EU u BiH.

Šef Delegacije EU-a u BiH Johann Sattler (EPA)

Delegacija Evropske unije u Bosni i Hercegovini poručila je da će izbori u zemlji 2. oktobra biti održani, i da u to ne treba sumnjati, no uputila je oštre kritike na račun Hrvatske demokratske zajednice (HDZ BiH) jer je odbila da se novac za izbore osigura iz državnog budžeta.

„HDZ BiH blokiranjem finansiranja izbora zanemaruje demokratiju i njihove vlastite izražene principe”, navodi se u reakciji Delegacije objavljena na Twitteru.

“Hitno prekinuti blokadu. Izbori će biti finansirani i održani. Nema sumnje u to”, saopćeno je Delegacije.

Nešto ranije neusvajanje odluke o finansiranju izbora u BiH oštro je kritizirala Ambasada SAD-a u toj zemlji, optuživši HDZ BiH za blokadu općih izbora.

“Razočaravajuće je što je HDZ BiH ponovno odlučio blokirati novac za Centralnu izbornu komisiju, koja treba organizirati izbore 2. oktobra. To je jasan napad na demokratska prava građana ove zemlje“, napisali su iz ambasade na Twitteru, opisujući HDZ BiH kao licemjernu stranku.

„Riječ kojom bismo opisali stranku koja tvrdi da podržava euroatlantske aspiracije BiH dok opstruira izborni proces je – licemjerje”, naveli su iz američke ambasade.

Usvojen budžet bez rasprave o izborima

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine na sjednici je usvojilo Dokument Okvirnog budžeta za period 2022-2024. godina, ali nije bilo rasprave o izdvajanjima novca za održavanje općih izbora u oktobru ove godine.

HDZ-ov ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda nije dao podršku da se izdvoje sredstva iz akumuliranog viška novca iz prethodnog perioda za pripremu i održavanje izbora, uprkos apelima Centralne izborne komisije i pozivima predstavnika međunarodnih institucija i ambasadora zemalja Kvinte.

Izvor: Agencije