Sastanak lidera Zapadnog Balkana na Forumu u Davosu

Na Svjetskom ekonomskom forumu sastali su se lideri Crne Gore, Srbije, Hrvatske, Kosova, Sjeverne Makedonije i Grčke, dok predstavnika BiH nije bilo.

Diskusiji prisustvuju i specijalni izaslanik EU Miroslav Lajčak, predsjednica Evropske banke za obnovu i razvoj Odile Renaud-Basso, predsjednik Svjetskog ekonomskog foruma Borge Brende, te potpredsjednica Evropske investicione banke Gelsomina Vigliotti Foto: Vlada Crne Gore

Lideri Zapadnog Balkana sastali su se tokom Svjetskog ekonomskog foruma u Davosu te potvrdili da žele ojačati međusobnu saradnju.

Zajednički susret lidera upriličen je na sesiji “Diplomatija i dijalog na Zapadnom Balkanu”, koja se održava iza zatvorenih vrata u srijedu, objavila je Slobodna Evropa.

Na sesiji učestvuju premijer Crne Gore Dritan Abazović, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, premijer Hrvatske Andrej Plenković, premijer Kosova Albin Kurti, te predsjednik Sjeverne Makedonije Stevo Pendarovski i premijer Grčke Kyriakos Mitsotakis. Na Forumu nema predstavnika iz Bosne i Hercegovine.

Diskusiji prisustvuju i specijalni izaslanik EU Miroslav Lajčak, predsjednica Evropske banke za obnovu i razvoj Odile Renaud-Basso, predsjednik Svjetskog ekonomskog foruma Borge Brende, te potpredsjednica Evropske investicione banke Gelsomina Vigliotti.

Poziv Abazoviću

Predsjednik Srbije Aleksanar Vučić je rekao da je crnogorskog premijera Dritana Abazovića, sa kojim je razgovarao u Davosu, pozvao da se pridruži skoroj večeri u Ohridu, u okviru inicijative “Otvoreni Balkan”, dodajući da je na marginama skupa razgovarao i sa makedonskim predsjednikom Stevom Pendarovskim, a na kratko i sa hrvatskim premijerom Andrejem Plenković, prenosi Tanjug.

“Ja nisam domaćin sastanka u Ohridu, već premijer Severne Makedonije Dmitar Kovačevski, ali sam, kao gost i deo Otvorenog Balkana, uputio poziv Abazoviću da dođe na zajedničku večeru za nekoliko dana, i sada je na njima da li će da dođu”, rekao je Vučić novinarima u Davosu.

Dodao je da postoji povjerenje između Beograda, Skoplja i Tirane te da raste ekonomska saradnja. Dodao je da je u Davosu imao korektan razgovor sa Pendarovskim, te da dvije zemlje imaju dobre odnose.

Politika regionalne saradnje

Abazović je napisao na Twitteru da Crna Gora ulaže maksimalne napore da se na Zapadnom Balkanu promoviše politika regionalne saradnje, pomirenja, suživota, bolje ekonomske povezanosti.

“Odnosi sa Republikom Srbijom su prioritetni – spremni smo na intenzivnu saradnju u svim oblastima od zajedničkog interesa”, napisao je Abazović.

 

Premijer Kosova Albin Kurti naveo je na Twitteru da je razgovarao sa Abazovićem o sastanku predstavnika vlada Kosova i Crne Gore na jesen.

“Čestitao sam mu na novoj ulozi premijera Crne Gore. Razgovarali smo o saradnji u cilju daljnjeg razvoja i povećanja investicija, posebno o potrebnoj infrastrukturi za veze Dečan-Plava i Peć-Rožaja.”

Makedonski predsjednik također je napisao na Twitteru da je razgovarao sa Vučićem te da su pozdravili autokefalnost Makedonske pravoslavne crkve.

“Sa predsjednikom Republike Srbije na kratkom sastanku u Davosu zajednički smo pozdravili odluku SPC da prihvati autokefalnost MPC, Ohridske arhiepiskopije, kao korak u pravom smjeru.”

Dodao je da je tokom razgovora sa Abazovićem potvrdio blisku saradnju unutar NATO-a koju će proširiti i na proces integracije u EU.

Izvor: Agencije