Rusija razočarana ‘neprijateljskim stavom’ Hrvatske, a kritikovana i Ana Brnabić

Hrvatska se priključila evropskim sankcijama protiv Moskve, a srbijanska premijerka invaziju na Ukrajinu usporedila je sa bombardovanje Srbije 1999.

Kremlj je kritikovao ono što su nazvali naprijateljskim djelovanjem Hrvatske, u povodu 30. godišnjice uspostave diplomatskih veza Moskve s Hrvatskom i Slovenijom (EPA)

Rusija je razočarana neprijateljskim djelovanjem vlasti u Hrvatskoj zadnjih mjeseci, no nada se povratku na međusobno korisnu saradnju, objavilo je u srijedu rusko ministarstvo vanjskih poslova.

Saopćenje je, kako navodi Hina, objavljeno u povodu 30. godišnjice uspostave diplomatskih veza Moskve s Hrvatskom i Slovenijom, koju Moskva također optužuje za “rušenje bilateralnih veza”.

Hrvatska i Slovenija osudile su rusku invaziju na Ukrajinu i priključile se evropskim sankcijama protiv Moskve. Zagreb je u sklopu tih mjera u aprilu protjerao 18 ruskih diplomata i šestero članova administrativnog osoblja.

“Žalosno je da su hrvatske vlasti zadnjih mjeseci zauzeli prema Rusiji izrazito neprijateljski stav koji oštro odudara od ostvarene kvalitete naših bilateralnih veza, razara njihove temelje i nanosi ozbiljnu štetu iskonskim interesima naroda dvije zemlje”, stoji u saopćenju.

“Uvjereni smo da je takav destruktivni pristup bez perspektive i poguban”.

Geopolitička stvarnost

Ruska diplomatija je sigurna da će u Zagrebu prevladati zdrav razum i da će se “Hrvatska vratiti na put konstruktivnog dijaloga i međusobno korisne saradnje utemeljene među ostalim na svjesnosti o geopolitičkoj stvarnosti i o istinskim nacionalnim interesima.”

Govoreći o Sloveniji, Moskva je razočarana odlukom vlade u Ljubljani da poduzme “ničim ne opravdane neprijateljske korake” koji su usmjereni na “rušenje bilateralnih veza unatoč historijskoj logici njihovog razvoja”.

“Uvjereni smo da takva politika slovenskih vlasti koja je u suprotnosti s istinskim interesima naših prijateljskih naroda, na kraju ustupiti mjesto uravnoteženom stajalištu prirodnom za rusko-slovenske odnose”, ističe rusko ministarstvo vanjskih poslova.

Zaharova kritikovala i srbijansku premijerku

Portparolka ruskog Ministrastva vanjskih poslova Marija Zaharova kritikovala je danas i srpsku premijerku Anu Brnabić zbog poređenja ruske invazije na Ukrajinu sa dejstvima drugih zemalja protiv Srbije 1999. i 2008. godine.

“Takve ocjene su neprimjerene. Čini mi se da je sve rečeno ovim riječima”, rekla je Zaharova na konferenciji za novinare, izvijestila je agencija Beta.

Premijerka Ana Brnabić ranije je izjavila da se Srbija u političkom smislu “jasno odredila” prema sukobu u Ukrajini, u skladu s principima međunarodnog prava, ocjenjujući da je Srbija zauzela “najhrabriji pristup i najprincipijelniji stav” po pitanju rata u Ukrajini, kao i da Rusija danas radi ono što su neke druge zemlje uradile Srbiji 1999. i 2008. godine.

Izvor: Agencije