Mađarski ministar: Srbiji dio našeg kapaciteta za skladištenje plina

Garantujemo jedno drugom tranzitne linije za transport energenata, rekao je Peter Szijjarto nakon sastanka sa Sinišom Malim.

Sigurnost snabdijevanja energijom praktično pitanje, a ne ideološka fraza (EPA)

Ministar vanjskih poslova i trgovine Mađarske Peter Szijjarto saopštio je u srijedu u Budimpešti, nakon sastanka sa ministrom finansija Srbije Sinišom Malim da će njegova zemlja pružiti Srbiji mogućnost korištenja dijela njenih kapacitet za skladištenje plina.

“Mi imamo više od šest milijardi kubnih metara kapaciteta za skladištenje prirodnog plina i jedan dio toga ćemo prepustiti Srbiji, radi osiguranja dovoljne količine plina za zimski period… Uvjeren sam da ćemo vrlo brzo potpisati sporazume na osnovu današnjih pregovora”, rekao je Szijjarto.

Naveo je da je sigurnost snabdijevanja energijom “praktično pitanje”, a ne “ideološka fraza”, i da su Mađarska i Srbija zbog toga napravile dogovor.

“Garantujemo jedno drugom tranzitne linije za transport energenata”, rekao je Szijjarto, prenijela je Beta.

Dogovor o povezivanju strujne mreže

Dodao je su se Srbija i Mađarska dogovorile oko povezivanja mreže za snabdijevanje električnom energijom i da će taj projekat zahtijevati šest do osam godina.

“Ali to na duge staze za obje zemlje otvara mogućnost da se na polju električne energije osiguravaju i razmjenjuju još veći kapaciteti”, izjavio je.

U vezi sa ratom u Ukrajini i mogućim embargom u EU na uvoz ruske nafte, Szijjarto je rekao da Mađarska nije za embargo sve dok to dovodi u opasnost snabdijevanje Mađarske naftom i da ove sedmice ne očekuje dogovor u vezi s tim.

“EU treba pružiti rješenje za taj naš problem i poslije tog rješenja možemo govoriti i razgovarati o eventualnim sankcijama. Mislim da ove sedmice ne možemo očekivati da se donese takva odluka u EU-u, u Briselu, i zbog toga smo rekli da o tome ne govorimo ni iduće sedmice na susretima Evropskog vijeća”, naveo je.

Izvor: Agencije