CIK optužuje stranke za opstrukciju izbora u BiH

Stranke vladajuće koalicije SNSD i HDZ BiH odbijaju osigurati novac za izbore u zemlji.

Predsjednik centralne izborne komisije BiH Suad Arnautović tokom konferencije za novinare (Armin Durgut / PIXSELL)

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine (CIK) smatra da se svjesno pokušava opstruirati provedba izbora u toj zemlji raspisanih za 2. oktobar te da se stoga i odugovlači s usvajanjem odluke o njihovom finansiranju, saopćilo je u srijedu to tijelo.

Nakon što je Dom naroda parlamenta BiH glasovima zastupnika iz HDZ BiH i Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika ranije ove sedmice odbio donošenje odluke kojom bi se Vijeće ministara BiH obavezalo osigurati 6,5 miliona eura za finansiranje izbora, CIK se u srijedu oglasio saopćenjem u kojemu stoji kako su potpuno neodgovorne izjave politčara poput onih da ima vremena i da će biti novaca za izbore.

“To su poruke koje se daju, kao narkoza bolesniku, s ciljem da omame i uspavaju CIK kao najodgovornije operativno tijelo za provedbu izbora u državi. Takve izjave, osim što su nakon 19. maja protupravne, imaju za cilj i svjesno usmjeriti ovu nezavisnu državnu komisiju u slijepu ulicu i time je blokirati i odmaknuti od njene posvećenosti pripremi izbora i provedbi zakonom striktno propisanih obaveznih rokova, koji uključuju i neodložive, zakonom propisane, rokove određene na sate i dane. Umjesto ispraznih riječi potrebno je odmah osigurati sredstva za provedbu izbora”, naveli su u reagiranju.

Za izbore potrebno 6,5 miliona eura

CIK je ranije procijenio kako je za finansiranje izbora potrebno osigurati 6,5 miliona eura a kako zbog opstrukcije srpskih zastupnika u državnom parlamentu i Vijeću ministara nije usvojen budžet za 2022. godinu predloženo je da se ta sredstva osiguraju iz alternativnih izvora odnosno iz akumuliranog viška prihoda u državnom budžetu.

Ministarstvo fijansija BiH kojemu je na čelu Vjekoslav Bevanda iz HDZ BiH ocijenilo je kako je to protuzakonito pa su ministri iz vladajuće hrvatske stranke odbili prihvatiti da se o tome raspravlja na nivou Vijeća ministara BiH.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija je nakon toga ocijenio kako nema razloga za uznemirenost te da će novaca za izbore biti a oni će biti osigurani kada za to bude vrijeme.

Međunarodna zajednica snažno podržava provedbu izbora u BiH 2. oktobra i insitira da domaće vlasti osiguraju sredstva za to.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada