Sabor SPC-a jednoglasno odobrio da MPC bude autokefalna

Poglavar Srpske pravoslavne crkve (SPC) patrijarh Pofirije saopštio je da je Sabor SPC-a jednoglasno odobrio autokefalnost Makedonskoj pravoslavnoj Crkvi – Ohridskoj arhiepiskopiji.

Biće obaviještene sve pravoslavne Crkve i pozvane da prihvate ovu autokefalnost, poručio je patrijarh Pofirije (Al Jazeera)

Poglavar Srpske pravoslavne crkve (SPC) patrijarh Pofirije saopštio je danas, na bogosluženju u Skoplju, da je Sabor SPC-a jednoglasno odobrio autokefalnost Makedonskoj pravoslavnoj Crkvi – Ohridskoj arhiepiskopiji (MPC-OA).

“Donosim vam radosnu vest. Sabor SPC-a je jednoglasno, jednodušno izašao u susret molbi MPC – OA i blagosilja, odobrava, prihvata i priznaje autokefalnost MPC-OA”, rekao je patrijarh Porfirije u hramu Svetog Klimenta Ohridskog, pozdravljen dugim aplauzom, prenosi Beta.

Patrijarh Porftije je rekao da je Sabor SPC-a, u isto vrijeme, njemu i arhiepiskopu Stefanu stavio  u dužnost da zajedno i u saradnji Sinoda obje Crkve, “razrade tehničko-organizacione detalje”, nakon čega će uslijediti svečano proglašenje zvaničnim aktom.

Kako je objasnio, poslije toga će biti obaviještene sve pravoslavne Crkve i pozvane da prihvate ovu autokefalnost, navodeći da je siguran da će to sve i učiniti “sa radošću”.

“Jedno smo u Hristu, potrebni smo jedni drugima, ne možemo jedni bez drugih”, poručio je okupljenima patrijarh Pofirije.

Patrijarh Porfirtije je rekao da su molitve i ljubav, koju je vidio ovde na bogosluženju, kao i na nedavnoj “liturgiji pomirenja”, učinili da se prevaziđe iskušenje i Bog je napravio čudo.

‘Bratsko izmirenje’

Arhiepiskop Stefan je, u obraćanju, istakao da je radostan zbog “bratskog izmirenja” i naveo da će autokefalnost MPC – OA značiti njenu još veću bliskost sa drugim pravoslavnim Crkvama, također i da bude što i druge pravoslavne Crkve.

Prema njegovim riječima, ovaj događaj je radostan za sve kršćane u Makedoniji, bez obzira na nacionalnu pripadnost.

Arhiepiskop Stefan je najavio da će Crkva čiji je poglavar, služiti liturgiju 12. juna zajedno sa vaseljenskim patrijarhom Vartolomejom, na Fanaru, koji je nedavno priznao MPC – OA kao kanonsku, što znači da to mogu da urade.

Prije pola vijeka MPC se odvojila samovoljno iz SPC-a, u kojoj je bila autonomna, želeći potpunu samostalnost – autokefalnost, što ni jedna pravoslavna Crkva nije prihvatila.

Sabor SPC-a je sa zasjedanja, protekle sedmice, saopštio da je vraćena u status autonomije i nagovijestio da će joj odobriti potpunu samostalnost, što je danas saopšteno da je učinio.

Izvor: Al Jazeera i agencije