Medved: Ako zaprimimo optužnicu iz Srbije protiv pilota odbacit ćemo je

Srpsko Tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv četiri visoka oficira Hrvatske vojske optužujući ih za ratne zločine.

Tomo Medved je pozvao srbijanske vlasti da 'smognu snage i mudrosti da se suoče sa svojom prošlošću, a ta prošlost nije nimalo lijepa' (Tomislav Miletic/PIXSELL)

Potpredsjednik hrvatske vlade Tomo Medved kazao je u utorak novinarima da nijedno državno tijelo nije zaprimilo optužnicu srpskog tužilaštva zbog navodnih ratnih zločina u Oluji protiv četiri hrvatska vojna pilota, ali ako ih dobije, Hrvatska će ih odbaciti.

“Niti jedno naše tijelo nije zaprimilo nikakvu optužnicu. Ukoliko ju zaprimimo odbacit ćemo ju onako kao što smo to učinili prošle godine kada je tužiteljstvo Bosne i Hercegovine pokušalo pokrenuti optužnicu protiv osam hrvatskih generala za Bljesak“, kazao je Medved novinarima u Brdovcu, izvijetila je Hina.

Srpsko Tužilaštvo za ratne zločine podiglo je optužnicu protiv četiri visoka oficira Hrvatske vojske, optužujući ih za ratne zločine.

Optužuju ih da su u operaciji Oluja 7. i 8. augusta 1995. naredili avionsko raketiranje kolone izbjeglica na Petrovačkoj cesti kod Bosanskog Petrovca i u mjestu Svodna kod Novog Grada [Bosanski Novi].

Medved je pozvao srbijanske vlasti da „smognu snage i mudrosti da se suoče sa svojom prošlošću, a ta prošlost nije nimalo lijepa“.

“Velikosrpska ideologija, velikosrpska Miloševićeva politika uz pomoć pobunjenih Srba u Republici Hrvatskoj, ostavila je iza sebe krvavi trag – više od 15 tisuća ubijenih“, kazao je Medved.

Ministar hrvatskih branitelja i potpredsjednik vlade napomenuo je i da se srbijanska državna tijela oglušuju na upite ministarstva branitelja o ubijenima i nestalima u Domovinskom ratu.

„Iako sam kao ministar slao desetke konkretnih zahtjeva koji su vezani i za konkretan događaj i konkretan datum, izostala je u potpunosti suradnja. Nisu nam dostavili niti jedan podatak o tome gdje su posmrtni ostaci i gdje su grobnice iz Domovinskog rata“, rekao je Medved.

‘Srbija glumi mini Hag’

Ponovio je kako je za vladu neprihvatljiv srpski zakon o univerzalnoj jurisdikciji, poručivši da Srbija time “glumi mini Hag”, što “zasigurno neće proći”.

Srbija u sklopu pregovora za pristupanje Evropskoj uniji mora uskladiti svoj pravosudni sustav s pravnom stečevinom EU-a, što uključuje uklanjanje zakona o univerzalnoj jurisdikciji i procesuiranje počinitelja “najtežih ratnih zločina”, rekao je Medved.

“Što se tiče naših zahtjeva, oni su zahtjevi Evropske unije“, kazao je Medved, dodavši da Hrvatska „gotovo na tjednoj razini“ podiže „konkretne optužnice protiv počinitelja ratnih zločina u Republici Hrvatskoj“.

“Sva naša tijela nastavit će ustrajno obrađivati svaki pojedinačni zločin i nikad nećemo prestati pripremati i podizati optužnice koje se temelje na konkretnim zlodjelima“, rekao je potpredsjednik hrvatske vlade.

Izvor: Agencije