Denis Bećirović kandidat opozicije za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH

Kandidaturu Bakira Izetbegovića, koji bi se trebao suprotstaviti Bećiroviću, SDA još formalno nije objavila, ali je više stranačkih dužnosnika istaklo da će to biti upravo on.

Denis Bećirović će se drugi put naći u utrci za člana Predsjedništva BiH (Fena)

Potpredsjednik Socijaldemokratske partije (SDP BiH) Denis Bećirović u subotu je predstavljen kao zajednički kandidat sedam opozicionih stranaka za bošnjačkog člana državnog predsjedništva Bosne i Hercegovine, te će se najvjerovatnije suprotstaviti Bakiru Izetbegoviću iz Stranke demokratske akcije na izborima koji će biti održani najesen.

Bećirović će se drugi put naći u utrci za člana predsjedništva nakon što je 2018. godine izgubio od SDA-ovog Šefika Džaferovića. Tada je imao podršku SDP-a i manje stranke A-SDA, a ovoga puta će ga podržati tri vladajuće stranke iz Kantona Sarajevo: SDP BiH, Narod i pravda te Naša stranka, kao još četiri partnerske stranke: Savez za bolju budućnost BiH, Narodni evropski savez, Bh. Inicijativa i stranka ‘Za nove generacije’. Podršku mu daje i gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović.

“U fokusu mog djelovanja bit će, prije svega, da pokušamo ubrzati članstvo u NATO-u, jer je to istinska garancija sigurnosti. Želim dinamizirati evropske integracije, kako bi što prije dobili kandidacijski status u Evropskoj uniji”, rekao je Bećirović.

Izetbegović: Ujedinjuju se protiv jednog kandidata i stranke

Kandidaturu Bakira Izetbegovića SDA još formalno nije objavila, ali je više dužnosnika istaklo da će to biti upravo on.

Sam Izetbegović danas nije potvrdio niti odbacio navode da će biti kandidat SDA, ali je ujedinjavanje više opozicionih stranaka protiv njegove stranke nazvao “dokazom snage SDA”.

“Zašto se ujedinjuju, gdje su svi predsjednici tih stranaka? Gdje je njihova hrabrost da izađu na izbore, zašto isturaju nekoga trećeg-četvrtog? Zašto se baš svi moraju ujediniti protiv jednog kandidata i jedne stranke”, upitao je Izetbegović.

Opći izbori u Bosni i Hercegovini, na kojima će se birati tri člana državnog Predsjedništva, zastupnici u državnom i entitetskim parlamentima, te kantonalnim skupštinama trebali bi se održati 2. oktobra ove godine.

Izvor: Agencije