Michel s Izetbegovićem i Čovićem: EU nastoji pomoći BiH da ubrza reforme

Charles Michel je u Sarajevo stigao nakon posjeta Tirani i Beogradu, a uoči samita šefova država i vlada Evropske unije, uz kojeg će u junu biti organiziran i samit za Zapadni Balkan.

Evropska unija nastoji pomoći Bosni i Hercegovini da ubrza reformske procese, sa ciljem dobijanja kandidatskog statusa, pa se umjesto ispunjenja 14 nužnih prioriteta razmatra mogućnost kreiranja takozvane mape puta, koja bi podrazumijevala postupno ispunjenje reformskih obaveza.

Rečeno je to nakon današnjeg sastanka predsjednika Evropskog vijeća Charlesa Michela s predsjednicima Stranke demokratske akcije Bakirom Izetbegovićem i Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine Draganom Čovićem.

Obojica su sastanak ocijenili korisnim i pozitivnim, iako na njemu nije došlo do konkretnih dogovora.

Michel je u Sarajevo stigao nakon posjeta Tirani i Beogradu, a uoči samita šefova država i vlada Evropske unije, uz kojeg će u junu biti organiziran i samit za Zapadni Balkan.

Predsjednik Evropskog vijeća stigao je u jeku duboke političke krize u Bosni i Hercegovini, u kojoj je de facto čelnik bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska Milorad Dodik prijetio secesijom, dok je najveća hrvatska politička partija u BiH, HDZ razmatrala bojkot izbora zbog nepostizanja konsenzusa oko izmjena Izbornog zakona.

Izetbegović pozitivno i o Dodiku, i o Čoviću

Čović je u subotu izjavio da treba učiniti sve kako bi se stabilizirali politički tokovi u Bosni i Hercegovini.

“Što se tiče hrvatske strane, kazali smo da ćemo u tim daljim pregovaračkim aktivnostima oko definiranja mape puta morati otkloniti one nepoznanice koje se tiče implementacije izbornih rezultata”, rekao je Čović.

Izetbegović je rekao da će prvo biti potrebno riješiti teme koje su ovom času neophodne.

“Dakle deblokade, stabilizacija prilika u Bosni i Hercegovini, bolja saradnja, evropski put prije sjednice Vijeća EU koja je krajem juna […] a zatim za jesen nakon izbora i nakon formiranja koalicija ove naše teške teme: Izborni zakon, državna imovina, zakon o zabrani genocida”, rekao je Izetbegović novinarima.

Prema Izetbegoviću, u petak smo “vidjeli jednog drugačijeg Milorada Dodika, kooperativnijeg […] gospodina Čovića koji je jako za to da se održe izbori”.

Izvor: Al Jazeera i agencije