Pavkoviću odbijen zahtjev za prijevremeno puštanje na slobodu

Bivšem generalu nekadašnje Vojske Jugoslavije i osuđeniku za ratne zločine počinjene na Kosovu zahtjev je odbijen zbog težine zločina i nedostatka rehabilitacije.

Nebojša Pavković je 2014. pravosnažno osuđen na kaznu zatvora od 22 godine (EPA)

Predsjednik Rezidualnog Mehanizma za međunarodne krivične sudova u Hagu Carmel Agius odbio je molbu bivšeg generala nekadašnje Vojske Jugoslavije Nebojše Pavkovića za prijevremeno puštanje na slobodu sa izdržavanja kazne zatvora koju služi u Finskoj.

U odluci se navodi da se Pavkoviću odbija privremeno puštanje na slobodu zbog “težine njegovih zločina i njegovog očiglednog nedostatka rehabilitacije”.

Sudija smatra i da nema dokaza koji pokazuju postojanje ubjedljivih humanitarnih razloga koji bi opravdali prevagu nad negativnom ocjenom, prenosi Tanjug.

‘Veličao djelovanje vojske’

Obražlažući odluku, sudija Agius je naveo da se konsultovao sa još dvojicom sudija, te da je jedan od njih primijetio da je Pavković nedavno tvrdio da je nevin i veličao djelovanje 3. armije Vojske Jugoslavije, što ukazuje da se nije pokajao.

Pavković je 2014. godine pravosnažno osuđen na kaznu zatvora od 22 godine zbog zločina nad Albancima na Kosovu 1999. godine.

Izvor: Agencije