Michel podržao ‘Otvoreni Balkan’ i pozvao ostale države da se pridruže inicijativi

Želim svima da se pridruže ovoj inicijativi, jer će kapaciteti za saradnju i jačanje ekonomskih struktura biti veći, rekao je predsjednik Evropskog vijeća u Tirani.

Michel: Moramo dati novu energiju procesu integracija (Anadolija)

Predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel izjavio je u Tirani da podržava inicijativu “Otvoreni Balkan” koju su pokrenule Srbija, Albanija i Sjeverna Makedonija i pozvao ostale države regiona da joj se pridruže.

“Želim svima da se pridruže ovoj inicijativi, jer će kapaciteti za saradnju i jačanje ekonomskih struktura biti veći. To će olakšati približavanje Zapadnog Balkana Evropskoj uniji”, rekao je Michel tokom zajedničke konferencije za novinare s albanskim premijerom Edijem Ramom, prenosi Anadolija.

“Otvoreni Balkan” pokrenuli su 2019. godine predsjednici Srbije, Albanije i Sjeverne Makedonije u cilju međusobnog unapređenja slobode kretanja roba, usluga i ljudi. Iako su pozvali da se inicijativi priključe i druge zemlje iz regiona, Bosna i Hercegovina, Crna Gora i Kosovo za sada su izvan tog projekta.

Predsjednik Evropskog vijeća ponovio je da je Albanija dio evropske porodice koja je ispunila sve uslove za otvaranje pregovora o članstvu u Evropskoj uniji.

Ideja Evropske političke zajednice

“Moramo dati novu energiju procesu integracija jer nas izazovi tjeraju da razmišljamo i idemo dalje od tih tradicionalnih modela, s novim načinima razmišljanja, inovativnim načinima stvaranja novih poticaja za ubrzavanje reformi”, kazao je Michel.

Rama i Michel su se tokom razgovora u Tirani osvrnuli i na ideju osnivanja Evropske političke zajednice, koju je predložio francuski predsjednik Emmanuel Macron. Složili su se da bi stvaranje takve zajednice moglo približiti članice bloka i one zemlje koje to nisu.

“Naš okvirni cilj je da želimo imati prave formate, kako bismo međusobno sarađivali, kako bismo se bolje upoznali, bolje razumjeli, razumjeli koje su mogućnosti, poteškoće i kako se možemo pobrinuti za svakoga i to mi se sviđa”, rekao je Michel.

Albanski premijer je također podržao ideju stvaranja Evropske političke zajednice u koju će biti uključene zemlje članice EU-a i one koje tome teže.

Planirana posjeta BiH

“U potpunosti podržavam viziju predsjednika Francuske za ovu novu zajednicu koja još više dolazi na dnevni red kao rezultat onoga što se dešava u Ukrajini”, rekao je Rama.

Rama je izrazio nadu da će Bugarska konačno odblokirati pregovore o članstvu Sjeverne Makedonije u Evropskoj uniji, budući da njen veto koči i albanski put za otvaranje pregovora za integraciju zemlje u EU.

“Nadamo se da će Bugarska utrti put i da će obje zemlje započeti formalne pregovore. Ako se to ne dogodi, promijenićemo kurs”, naglasio je Rama.

Michel je u Albaniju stigao iz Srbije gdje se jučer sastao sa predsjednikom Aleksandrom Vučićem. Nakon Tirane, Michel će otputovati u dvodnevnu zvaničnu posjetu Bosni i Hercegovini, tokom koje će se susresti sa najvišim državnim zvaničnicima.

Izvor: Agencije