Čović: Bila bi katastrofalna greška da se HNS BiH opredijeli između Milanovića i Plenkovića

Predsjednik HDZ-a BiH rekao je kako se mora očuvati zajedništvo unutar HNS-a BiH, dodavši da cijeni Milanovića.

Tri stranke HNS-a BiH podržale su ove sedmice stavove hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića (Pixsell)

Predsjednik Hrvatskog narodnog sabora BiH (HNS BiH) i Hrvatske demokratske zajednice BiH (HDZ BiH) Dragan Čović izjavio je kako bi bila “katastrofalna greška” da se hrvatski političari u BiH opredijele između hrvatskog premijera Andreja Plenkovića i predsjednika Zorana Milanovića, navodeći kako “obojica imaju zasluge u zagovoru popravljanja položaja Hrvata” u BiH.

“Katastrofalna bi greška bila da predstavnici politike hrvatskog naroda u BiH na taj način promišljaju vođenje politike. Ja bih mogao imati luksuz kao predsjednik HDZ-a BiH da povežem interes s predsjednikom HDZ-a Hrvatske, što je logično”, rekao je Čović na konferenciji za novinare u Mostaru, upitan hoće li se HNS BiH opredijeliti između Milanovića i Plenkovića.

Milanović je ranije ove sedmice pozvao hrvatske stranke iz BiH da se izjasne podržavaju li njegove stavove o blokadi ulaska Finske i Švedske u NATO dok se ne izmijeni Izborni zakon u BiH, dok Plenković smatra kako takav pristup predstavlja egzibicionizam, te je štetan za Hrvatsku i Hrvate u BiH, prenosi Hina.

Tri stranke HNS-a BiH podržale su ove sedmice stavove hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića.

‘To odgovara uhu naših ljudi’

Čović je pojasnio kako se mora očuvati zajedništvo unutar HNS-a BiH rekavši da cijeni Milanovića.

“Kao predsjednik HNS-a BiH morate voditi računa o svim elementima, uvažavajući i cijeneći sve što radi predsjednik Republike Hrvatske čiji zagovor u posljednje vrijeme odgovara svemu onome što mi tražimo ovdje kao hrvatski narod. Nema dvojbe, to odgovara uhu naših ljudi i u Hrvatskoj i u BiH jer je mobilizirao javnost do zavidne mjere kako bi osjećali ovaj problem”, dodao je.

Po njegovim riječima, Plenković je “uspio u svijetu promovirati važnost izmjene Izbornog zakona, legitimnog predstavljanja i jednakopravnosti Hrvata u BiH”.

Poručio je kako HNS BiH neće utjecati na vanjsku politiku Hrvatske, očito aludirajući na poteze oko prijema Finske i Švedske u NATO.

“Naše je opredjeljenje da ne možemo utjecati na vanjsku politiku Republike Hrvatske. Po Ustavu, vođenje vanjske politike je između predsjednika i premijera. Sve što dogovore u vanjskoj politici, mi ćemo do kraja slijediti”, naveo je čelnik HNS-a BiH.

Posjeta Michela

Najavio je da će se u subotu u Sarajevu susresti sa čelnikom Evropskoga vijeća Charlesom Michelom za čiju posjetu je rekao da se ne bi dogodio bez lobiranja Plenkovića.

Nije isključio mogućnost da će se na sastanku s predstavnicima Bošnjaka i predstavnika EU-a ponuditi na potpis izjava oko izbornog spora.

“Ako on treba riješiti pitanje izbornog procesa i provedbu izbornih rezultata čime bi se riješila pitanja mogućih političkih kriza s obzirom da nemamo mogućnost izabrati Dom naroda jer je Ustavni sud BiH stavio određene odredbe izvan snage, onda ćemo o tome razgovarati”, rekao je Čović.

Nije želio nagađati o sadržaju toga dokumenta tvrdeći da se na njemu radi u Briselu, te da ne zna njegov sadržaj.

Za izbore, koji bi se u BiH trebali održati u oktobru, još uvijek nije osiguran novac.

Predviđeno je da Michel kasno popodne u petak stigne u BiH gdje će razgovarati sa članovima Predsjedništva BiH. Ranije danas je objavljeno da je otkazana njegova sutrošnja posjeta Mostaru.

Izvor: Agencije