Charles Michel stigao u BiH

Predsjednik Evropskog vijeća je u dvodnevnu posjetu Bosni i Hercegovini stigao u jeku duboke političke krize u toj zemlji.

Michela su u zgradi Predsjedništva BiH dočekali Šefik Džaferović i Milorad Dodik (Anadolija)

Predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel je u poslijepodnevnim satima stigao u dvodnevnu posjetu Bosni i Hercegovini, tokom koje će se susresti sa najvišim državnim zvaničnicima, u jeku duboke političke krize u toj zemlji, uključujući i onu nastalu jer vlasti još nisu odobrile novac za oktobarske izbore u zemlji.

Michela su u zgradi Predsjedništva BiH dočekali Šefik Džaferović i Milorad Dodik.

Nakon sastanka s njima, Michel je rekao da je u prvu posjetu Sarajevu došao kako bi lično saslušao i bolje razumio zabrinutosti i stavove ovdašnjih zvaničnika, javlja Anadolija.

“Želim ponoviti svoje riječi iz Bleda i potpuno sam uvjeren u to da Zapadnom Balkanu treba Evropska unija i da također Evropska unija treba Zapadni Balkan. Vrijeme za novi momentum za unapređenje evropskih integracija“, rekao je Michel i još jednom potvrdio da će u junu biti održan sastanak lidera 27 članica Evropske unije i čelnika zapadnobalkanskih zemalja.

On je također kazao da je predložio reviziju procesa proširenja Evropske unije na način da se ponudi konkretna ekonomska korist i nova dinamika političke integracije.

Zbog rata u Ukrajini Brisel angažovaniji

Michel je u Bosnu i Hercegovinu stigao iz Albanije gdje se sastao sa premijerom te zemlje Edijem Ramom.

Dan ranije je čelnik Evropskog vijeća boravio u službenoj posjeti Beoradu gdje je poručio da EU želi produbiti saradnju s partnerima u regiji Zapadnog Balkana, kao i da se ubrzaju evropske integracije za zapadnobalkanske zemlje, potvrđujući da će se u junu održati sastanak 27 lidera EU-a sa liderima sa Zapadnog Balkana.

Rat u Ukrajini potkao je snažniji interes Brisela za zemlje Zapadnog Balkana, zbog straha da bi Rusija mogli iskoristiti neke lokalne vlade za destabilizaciju te regije.

“Želimo da proširimo naš dijalog i produbimo našu saradnju i promovišemo mir, stabilnost i sigurnost“, rekao je Michel. „Rat protiv Ukrajine je zaista uzdrmao dijeli kontinent”, dodao je.

Izvor: Al Jazeera i agencije