Muslimani obilježavaju Ramazanski bajram

Muslimani u zemljama regije danas obilježavaju Ramazanski bajram, jedan od dva najveća muslimanska praznika, koji dolazi nakon ramazanskog posta.

Centralna bajramska svečanost Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini održana je u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu (Anadolija)

Muslimani u zemljama regije danas obilježavaju Ramazanski bajram, jedan od dva najveća muslimanska praznika, koji dolazi nakon ramazanskog posta.

Centralna bajramska svečanost Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini održana je u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu, gdje je bajramsku hutbu kazivao reisu-l-ulema Husein-ef. Kavazović, prenosi Anadolija.

Kavazović je naglasio da je Bajram praznik pun radosti, te vjernicima poručio da tu radost podijele sa svojom porodicom, prijateljima i komšijama.

“Mi smo narod koji je prošao teško historijsko iskustvo, ali mi smo i snažan narod koji se odlučio boriti i graditi bolju budućnost. No, da bismo mogli biti uspješni, u svome hodu moramo otkloniti slabosti”, rekao je Kavazović, prenosi Fena.

Veliki broj vjernika klanjao je bajram-namaz u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu (Anadolija)

“Uslijed teškog historijskog iskustva koje nosimo na svojim plećima, došlo je do određene deformacije u našem kolektivnom duhu. Naša energija nije usmjerena u jednom pravcu. U takvom stanju nismo dovoljno efikasni u suočvanju sa izazovima i stoga je prioritetan zadatak u narednom periodu rad na postizanju unutrašnjeg jedinstva našeg naroda”, dodao je.

Posebno je upozorio na, kako je rekao, rak-ranu našeg društva.

“U kriminalu i naši ljudi, čini se, učestvuju jednako kao i drugi, snažno su zastupljeni i u korupciji, mitu, kamati, kocki, razvratu, zakidanju radnika… Svaki vjernik od toga mora osjećati zebnju u srcu, jer posljedice takvih zlodjela zahvataju sve, ne samo one koji ih čine”, naveo je reisu-l-ulema.

Obilježavanje u regiji

Prema Takvimu Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini bajram-namaz klanjao se od 6:17 sati. Na području Medžlisa Sarajevo bajram-namaz se klanjao na 206 mjesta.

Centralna bajramska svečanost za muslimane u Hrvatskoj održana je u Zagrebačkoj džamiji, a hutbu je kazivao predsjednik Mešihata Islamske zajednice u toj zemlji muftija Aziz ef. Hasanović. Bajram-namaz se klanjao od 6:25 sati.

Muslimani u Beogradu bajram-namaz su klanjali u Bajrakli džamiji, a namaz se klanjao od 6:00 sati.

Bajram-namaz klanjan je i u Bajrakli džamiji u Beogradu (Anadolija)

Centralna bajramska svečanost u organizaciji Mešihata Islamske zajednice Sandžaka organizovana je u Stambol džamiji u Novom Pazaru. Bajram-namaz predvodio je muftija sandžački Senad ef. Halitović, a klanjalo se od 6:07 sati.

Za muslimane u Crnoj Gori centralna bajramska svečanost ove godine je u Pljevljima, u Husein pašinoj džamiji, gdje je reis Rifat ef. Fejzić predvodio bajram-namaz i kazivao hutbu.

U Podgorici je bajram-namaz klanjan u džamiji Osmanagića (Anadolija)

U Podgorici je bajram-namaz klanjan u Osmanagića džamiji, a hutbu je tamo kazivao imam džamije Ismail Dacić.

U Prištini, glavnom grad Kosova, centralna bajramska svečanost je održana u Fatih Sultan Mehmedovoj džamiji. Bajram-namaz se klanjao od 6:09 sati, a hutbu je kazivao kosovski muftija Naim Trnava.

Izvor: Al Jazeera i agencije