Michel: Ulazak Srbije u EU od ključnog značaja za zajedničku budućnost

Ako zajedno radimo i idemo u istom smjeru, imat ćemo i istu zajedničku budućnost, poručio je predsjednik Evropskog vijeća.

Predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić (Miloš Milivojević / Tanjug)

Proces pristupanja Evropskoj uniji je od fundamentalnog značaja za zajedničku budućnost Srbije i Unije, rekao je u Beogradu predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel i naveo da je Srbija napravila veliki korak otvaranjem dodatnih poglavlja što je, kako je istakao, ”znak povjerenja”.

”Uvjeren sam da ćemo danas preduzeti korake u pravom smjeru zato što osjećamo da postoji nešto veće od nas”, poručio je Michel nakon obilaska Naučno-tehnološkog parka sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerkom Anom Brnabiće, a gdje je potpisan ugovor o zajedničkoj saradnji Srbije i EU-a.

Michel je kazao da su zajednički principi i vrijednosti na kojima se zasniva EU sloboda, vladavina prava i prosperitet, ali da se danas govori o sigurnosti i stabilnosti, prenosi Tanjug.

Zajednička budućnost EU i Srbije

”To je ono što je za nas dovedeno u pitanje, a ako zajedno radimo i idemo u istom smjeru, imat ćemo i istu zajedničku budućnost”, kazao je Michel.

Naglasio je da Srbija nije samo partner, već i prijatelj EU-a.

”Ovdje sam, ne samo da bih posjetio srpske firme, već zato što srpske firme jesu dio naše zajedničke budućnosti, i zbog mogućnost da dalje radimo zajedno, da ubrzamo proces eurointegacija i da garantujemo bolju budućnost svuda na evropskom kontinentu”, rekao je Michel.

Dodao je da postoji želja da se napravi važan korak u tom pravcu, ističući da je proces pristupanja od fundamentalnog značaja za zajedničku budućnost EU-a i Srbije.

Nakon razgovora s Michelom, Vučić je rekao da je Beograd spreman za dijalog sa Kosovom i da se nada da će se, uz pomoć EU-a, približavati kompromisnom rješenju

“Razgovarali smo i o napadu Rusije na Ukrajinu, a Michel je na veoma snažan način izrazio želju i očekivanje da se Srbija pridruži sankcijama protiv Rusije. Ja sam ga upoznao sa našom situacijom i političkim stavovima, rekao je Vučić.

‘Progresivna integracija za efikasniji proces proširenja EU-a’

Uoči posjete Beogradu, Michel je poručio da proces proširenja Evropske unije na Zapadni Balkan treba biti efikasniji i dinamičniji da stvori novi zamah koji će podstaći reforme.

Na sjednici Evropskog ekonomsko-socijalnog odbora, savjetodavnog tijela EU, Michel je rekao da bi “rješenje moglo ležati u progresivnoj i postepenoj integraciji, već tokom procesa pristupanja”.

“Naprimjer, kada neka zemlja ispuni neophodne standarde u datom sektoru, mogla bi aktivno učestvovati i imati savjetodavni glas u radu Vijeća ministara, zavisno od agende. Zemlja bi se takođe postepeno integrisala u akcije EU-a, kako se bude potvrđivala njena usaglašenost sa pravnim tekovinama Unije. Primjera radi, u određenim oblastima unutrašnjeg tržišta, roaming zoni EU-a ili zajedničkom energetskom tržištu”, kazao je Michel, prenijela je Beta.

Naveo je da bi zemlja kandidat za članstvo, kada dostigne određena mjerila, “također imala koristi od pristupanja evropskim programima i fondovima EU-a koji nude konkretne koristi njenim građanima”, prenijela je EU info mreža.

Michel je rekao i da bi “mehanizmi reverzibilnosti takođet trebali biti integrisani” u proces pristupanja, tako da zemlji kandidatu “određene beneficije integracije budu povučene ako ona nazaduje u pogledu vladavine prava”.

Iz Beograda Michel putuje u Bosnu i Hercegovinu, a zatim u Albaniju.

Izvor: Agencije