Hrvatska i dalje na začelju EU-a u percepciji nezavisnosti pravosuđa

Da je pravosuđe prilično loše i vrlo loše smatra 74 posto anketiranih u Hrvatskoj.

Samo pet posto anketiranih u Hrvatskoj smatra da je po pitanju nezavisnosti sudova i sudija stanje vrlo dobro (Sanjin Strukić / Pixsell)

Kao i prošle godine, Hrvatska je na začelju Evropske unije po percepciji nezavisnosti pravosuđa, pokazuje istraživanje Eurobarometra koji je Komisija objavila u četvrtak.

Komisija je u četvrtak objavila pregled stanja u pravosuđu u državama članicama EU-a te rezultate istraživanja Eurobarometra o percepciji pravosuđa u opštoj populaciji i u poslovnom svijetu.

Kada je riječ o percepciji nezavisnosti sudova i sudaca, Hrvatska je na zadnjem mjestu.

Ispred nje su Poljska, Slovačka, Bugarska, Italija, Estonija, Mađarska, tvrdi Hina.

U nezavisnost sudova i sudija najviše vjeruju Finci, Danci, Austrijanci, Luksemburžani i Holanđani.

Da je pravosuđe prilično loše i vrlo loše smatra 74 posto anketiranih u Hrvatskoj, dok je prosjek u EU-u 35 posto s takvim odgovorima.

Samo pet posto anketiranih u Hrvatskoj smatra da je po pitanju nezavisnosti sudova i sudija stanje vrlo dobro, a 15 posto drži da je prilično dobro.

Skoro dvije trećine, odnosno 65 posto onih koji smatraju da sudovi i sudije po pitanju neovisnosti stoje loše, tvrdi da je za to odgovoran pritisak vlade i političara. Prosjek u EU-u je 54 posto.

Nezadovoljne i kompanije

Kao drugi razlog za lošu sliku o nezavisnosti (47 posto), Hrvati navode miješanje ili pritisak ekonomskih aktera ili posebnih interesa, a kao treći (30 posto onih koje smatraju da sudovi i suci nisu nezavisni), navodi se status i položaj sudija koji im ne daje dovoljno garancija da bi bili nezavisni.

Slične rezultate u percepciji nezavisnosti imaju i kompanije.

Da je stanje prilično loše i vrlo loše smatra 73 posto anketiranih kompanija, a prosjek u EU-u s takvim odgovorima je 24 posto.

Samo pet posto kompanija misli da je po pitanju nezavisnosti stanje vrlo dobro, a 16 prilično dobro.

Hrvatska samo malo bolje stoji kada je u pitanju povjerenje u pogledu zaštite investicija na sudovima ako nešto krene po zlu.

Poljska i Hrvatska su zamijenile mjesta, Poljska je zadnja, a Hrvatska predzadnja.

Izvor: Agencije