Specijalni sud za Kosovo osudio vođe veterana zbog zastrašivanja svjedoka

Sudije specijalnog suda kažu da su Hysni Gucati i Nasim Haradinaj u septembru 2020. dali kosovskim medijima i političarima povjerljive sudske dokumente s imenima i ličnim podacima očevidaca.

'Ova presuda jasno prikazuje ta djela takvima kakva jesu: kriminalna, a ne domoljubna', rekao je predsjedavajući sudija Charles Smith (EPA/Arhiva)

U svojoj prvoj presudi, Specijalni sud za ratne zločine na Kosovu osudio je na kazne zatvora dvojicu vođa Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) jer su otkrili imena stotina zaštićenih svjedoka ratnih zločina, piše Reuters, prenosi Hina.

Sudije specijalnog suda sa sjedištem u Den Haagu zaključili su da su Hysni Gucati i Nasim Haradinaj, koji su vodili udruženje veterana OVK-a, u septembru 2020. dali kosovskim medijima i političarima povjerljive sudske dokumente s imenima i ličnim podacima očevidaca u istragama o ratnim zločinima.

“Ova presuda jasno prikazuje ta djela takvima kakva jesu: kriminalna, a ne domoljubna”, rekao je predsjedavajući sudija Charles Smith.

Specijalni sud osnovan 2015.

Dodao je da su optuženici prezirno vrijeđali one koji su odlučili sarađivati sa sudom i da su “govorili tako da su jedino mogli imati za cilj da ih uvjere da ne daju više dokaze Uredu specijalno tužitelja i da ne svjedoče u budućim suđenjima”.

Obojica optuženika, koji su u pritvoru od hapšenja u septembru 2020., bili su prisutni u sudnici.

Specijalni sud za ratne zločine na Kosovu, u kojem odlučuju strane sude, osnovan je 2015. kako bi sudio po kosovskim zakonima borcima OVK-a.

Sudije su zaključile da su obojica optuženika krivi za ometanje pravde i osudili ih na 4,5 godine zatvora i kaznu od 100 eura.

Izvor: Agencije