Milo Đukanović u Prištini: Podržavamo članstvo Kosova u Vijeću Evrope

Kosovo i Crna Gora su dvije zemlje ključne u sprečavanju utjecaja Rusije na region Zapadnog Balkana, rečeno je nakon sastanka predsjednika Crne Gore i predsjednice Kosova.

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani crnogorskog kolegu dočekala uz najveće počasti (Twitter)

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani dobila je podršku predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića za članstvo Kosova u Vijeće Evrope i NATO-u, javlja agencija Anadolija.

Crnogorskog predsjednika, koji boravi u zvaničnoj posjeti Kosovu, Osmani je dočekala uz najviše državne počasti, a potom je uslijedio njihov sastanak. Na konferenciji za medije nakon sastanka oni su naglasili da dvije zemlje imaju odlične odnose i dijele zajedničke vrijednosti i težnje za članstvo u Evropskoj uniji.

Predsjednica Kosova je kazala da dvije države imaju fantastičnu saradnju, posebno u oblasti turizma. Ona je podsjetila da je Crna Gora tokom rata 1999. otvorila svoje granice i svoja srca za albanske izbjeglice.

„Danas sam, naravno, tražila podršku Crne Gore za članstvo Kosova u Vijeću Evrope, kao i u drugim organizacijama i kao što znate, od posebnog značaja je u aktuelnoj sigurnosnoj situaciji u Evropi, posebno za Kosovo, NATO Partnerstvo za mir, kao prvi korak ka članstvu u NATO”, naglasila je Osmani.

Osmani je ocijenila da su Kosovo i Crna Gora dvije zemlje ključne u sprečavanju utjecaja Rusije na region Zapadnog Balkana.

Zajednička budućnost u EU

Đukanović je kazao da Crna Gora, koja je priznala Kosovo oktobra 2008. godine, kao članica NATO-a na zajedničkom putu ka Evropskoj uniji, podržava težnju Kosova da bude dio evropskih organizacija, kao što je i Vijeće Evrope.

Istakao je da ratom u Ukrajini nije pogođena samo sloboda i nezavisnost te zemlje nego sve evropske vrijednosti. Ocijenio je da je došlo vreme da Evropa ponovi svoju originalnu poruku da sve zemlje Zapadnog Balkana imaju mjesto u EU.

„Smatramo da je vreme da se okončaju dileme kada je u pitanju politika proširenja i ujedinjenja cijele Evrope. Moramo da zaustavimo disonantne poruke koje dolaze sa različitih adresa u Evropi. Došlo je vrijeme da Evropa ponovi svoju prvobitnu poruku da je svim zemljama Zapadnog Balkana mjesto u EU“, rekao je Đukanović.

Ocijenio je da članstvo u EU i NATO nije samo u interesu regije nego i u interesu Evropske unije, jer bi to bila investicija EU-a u mir i stabilnost regije.

On je kazao da je jako važno postići sporazum, jer to nije samo pitanje Kosova i Srbije, nego pitanje koje dotiče stabilnost cijele regije.

“Podržavamo postojeći politički dijalog između Prištine i Beograda i vjerujemo da samo politički dijalog može dovesti do sveobuhvatnog, pravno obavezujućeg sporazuma koji pruža mogućnost da se Kosovo razvija kao demokratska zemlja”, kazao je Đukanović.

Odgovarajući na pitanja novinara, Osmani i Đukanović su se složili da će čuvati i jačati prijateljstvo pod bilo kojim uslovima, te da će svi problemi, pa i onaj oko demarkacije granice, biti riješavani razgovorom u skladu sa obostranim poštovanjem. Istakli su da neće dozvoliti da Kosovo i Crna Gora budu izvor destabilizacije regije.

Đukanoviću je u srijedu gradonačelnik Prištine Perparim Rama uručio „Ključ grada“, simbol prijatelja Prištine

Rama je Đukanovića dočekao u zgradi opštine gdje mu je poželio dobrodošlicu.

 

Izvor: Agencije