Borrell poručio Srbiji: Ni neutralnost nije u skladu sa evropskom budućnošću

Šef diplomatije EU-a pozvao je Srbiju da ubrza usklađivanje sa vanjskom i sigurnosnom politikom EU-a i primijeni sankcije Rusiji.

Neutralnost u pogledu rata u Ukrajini je pogrešan koncept, rekao je Josep Borrell (EPA)

Šef diplomatije Evropske unije Josep Borrell pozvao je Srbiju da ”što je prije moguće” ubrza svoje usklađivanje sa zajedničkom vanjskom i sigurnosnom politikom EU-a, i primijeni sankcije koje su EU i ostale zemlje Zapadnog Balkana usvojile u vezi sa ratom u Ukrajini.

”Ministri vanjskih poslova EU-a izrazili su jasno očekivanje od partnera i budućih članica EU-a da se posvete zajedničkim vrijednostima i zajedničkoj vanjskoj i sigurnosnoj politici. Oni koji to nisu još uradili, a Srbija je jedna od njih, trebali bi, što je prije moguće, ubrzati svoje usklađivanje i primijeniti sankcije. Mi razumijemo poteškoće i vrijednujemo činjenicu da su svi oni glasali protiv Rusije u Generalnoj skupštini UN-a, ali mi očekujemo od kandidata i naših partnera da se u potpunosti usklade sa našom vanjskom politikom”, poručio je Borrell.

‘Ruska propaganda rasprostranjena na Zapadnom Balkanu’

Tvrdi da su ruska propaganda i dezinformacije široko rasprostranjenje na Zapadnom Balkanu i upozorava da u ovoj situaciji niti neutralan status zemlja kandidata za članstvo u EU-u nije u skladu sa njihovom evropskom budućnošću.

”Održavanje bliskih odnosa sa Putinovim režimom više nije u skladu sa izgradnjom zajedničke budućnosti sa EU-om. Te dvije stvari ne idu. Neutralnost u pogledu rata u Ukrajini je pogrešan koncept. Jedna zemlja je napala drugu i stavljati ih u istu ravan znači izjednačavati napadača i žrtvu, a to nije moguće”, zaključio je Borrell, prenio je Tanjug.

Navodi da u EU-u ”razumiju” da na Zapadnom Balkanu, kada je Moskva u pitanju, postoje ”problemi, veze i javno mnjenje”, ali ponavlja da postoje i stvari koje ne mogu ići zajedno.

Izvor: Agencije