U Sarajevu sahranjen Ivica Osim

Komemoracija i sahrana legendarnog bosanskohercegovačkog nogometaša i trenera održani su u njegovom rodnom gradu Sarajevu.

Ivica Osim je rođen u Sarajevu 1941. godine, a igračku karijeru je počeo u sarajevskom Željezničaru (Al Jazeera)

U Sarajevu je u subotu održana komemoracija, a potom je sahranjen leegendarni bosanskohercegovački nogometaš i trener Ivica Osim.

Na komemoraciji u Narodnom pozorištu u Sarajevu se okupio veliki broj sportskih zvanica iz regije, koji su bili važan dio karijere Ivice Osima – od njegovih igračkih dana, preko Željinih uspjeha u Evropi i Svjetskog prvenstva 1990. godine u Italiji, pa sve do uspješnih internacionalnih angažmana u Austriji i Japanu.

(Al Jazeera)

Na komemoraciji su govorili predsjednik Skupštine Fudbalskog kluba Željezničar Oro Ibrišimović, gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić, vršilac dužnosti predsjednika Fudbalskog saveza Srbije (FSS) Nenad Bjeković, predsjednik Nogometnog/Fudbalskog saveza (N/FS) Bosne i Hercegovine Vico Zeljković, nogometni reperezentativci Enver Hadžiabdić, Mehmed Baždarević, Faruk Hadžibegić…

(Al Jazeera)

Ispred Evropske nogometne asocijacije (UEFA) govorio je Zvonimir Boban, zatim ambasador Japana u Sarajevu, Makoto Ito, tehnički direktor nogometne reprezentacije Japana Yasuhari Sorimachi te predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić.

(Al Jazeera)

“Nedavna vijest o smrti našeg igrača, trenera i sportskog velikana Bosne i Hercegovine, legendarnog Ivice Osima, rastužila je mnoge poznavatelje njegovog rada i djela, kako u našoj zemlji, tako i širom regije i svijeta. U svrhu što dostojanstvenijeg ispraćaja našeg Švabe, FK Željezničar će organizirati komemoraciju, koja će biti održana prije sprovoda u prostorijama Narodnog pozorišta u Sarajevu u subotu u 11:00 sati”, saopćio je FK Željezničar ranije ove sedmice.

(Al Jazeera)

Preminuo 1. maja

Sahrana je održana u 14:00 sati na Gradskom groblju Bare.

Sahrani je u Aleji velikana, pored porodice i prijatelja, prisustvovao veliki broj građana, navijača, nogometaša i drugih sportista, sadašnjih i bivših, kao mnogobrojne ličnosti iz javnog života Bosne I Hercegovine i regije.

Na groblju Bare obratio se Osimov prijatelj, operski pjevač Ivica Šarić, koji je rekao da je Ivica Osim pokazao kako se sreća pronalazi u igri.

Ivica Osim preminuo je u 81. godini 1. maja u austrijskom Grazu, gdje je živio posljednjih godina.

Ostat će upamćen i kao uspješan selektor nogometnih reprezentacija bivše SFR Jugoslavije i Japana.

Bio je počasni predsjednik FK Željezničar i Nogometnog/Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine.

Izvor: Al Jazeera i agencije