State Department: Srbija i Kosovo sami biraju vanjskopolitičke prioritete

Povodom Vučićevih pritužbi zbog zahtjeva Kosova za članstvo u Vijeću Evrope, SAD saopćio da je moratorij u Vašingtonskom sporazumu bio osmišljen da bi se proširio prostor za razgovor i kompromis.

Moratorij iz Vašingtonskog sporazuma istekao je 4. septembra 2021. godine Foto: State Department

Glasnogovornik State Departmenta ocijenio je da su Kosovo i Srbija suverene zemlje koje imaju pravo da odrede vlastite vanjskopolitičke prioritete.

State Department je u kratkom odgovoru na upit Glasa Amerike, a povodom izjave predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da je Kosovo zahtjevom da se pridruži Vijeću Evrope prekršilo odredbe Vašingtonskog sporazuma, naveo da je moratorij bio osmišljen da bi se proširio prostor za razgovor i kompromis između “Kosova i Srbije, za koji vjerujemo da je u strateškom interesu obje zemlje”.

“I dalje smatramo da je dijalog o normalizaciji odnosa, pod pokroviteljstvom Evropske unije, ključan za obje zemlje da bi otključale svoju evropsku budućnost. Pozivamo na njihovo hitno, fleksibilno i ozbiljno učešće u tom procesu”, dodaje se u odgovoru, prenosi Tanjug.

Nakon što je u četvrtak ministrica Kosova Donika Gervalla podnijela zvaničan zahtjev za članstvo Kosova u Vijeću Evrope, Vučić je izjavio da je Priština “brutalno pogazila” Vašingtonski sporazum.

Istekao moratorij

Vašingtonskim sporazumom potpisanim u septembru 2020. godine Srbija i Kosovo su se u odvojenim dokumentima obavezali na ekonomsku saradnju, ali i saradnju sa SAD-om.

Sporazum je uključivao i moratorij od godinu dana da se Kosovo suzdrži od prijavljivanja za članstvo u međunarodnim organizacijama, a Beograd od diplomatske kampanje za povlačenje priznanja nezavisnosti Kosova. Moratorij je istekao 4. septembra 2021. godine.

Bidenova administracija je prihvatila obaveze iz Vašingtonskog sporazuma, što je prošle godine nekoliko puta potvrdio američki ambasador na Kosovu Philip Cosnett.

Izvor: Agencije